Guttenberg je v zadnjih dneh pod velikim pritiskom medijev in javnosti. Foto: Reuters
Guttenberg je v zadnjih dneh pod velikim pritiskom medijev in javnosti. Foto: Reuters
Nemški minister odstopil

Na tiskovni konferenci je minister, ki je bil zvezda nemške politike, povedal, da zaradi afere in obtožb o plagiatorstvu odstopa z mesta ministra in se odpoveduje vsem političnim funkcijam, ki jih zaseda. Nekdanji minister je povedal, da odstopa, ker je dosegel skrajno točko svoje moči. "Odločitev sem sprejel, ker nisem mogel več opravljati svojih nalog. To je najbolj boleč korak v mojem življenju," je povedal Guttenberg.

Guttenberg je povedal, da zaradi osredotočenosti javnosti in medijev na afero ne more več prevzemati odgovornosti, da bi ta vplivala na delo vojske. "Minister za obrambo potrebuje enovito koncentracijo in delo brez napak," je povedal Guttenberg, ki je za svoj največji dosežek izpostavil največjo reformo nemške vojske v njeni zgodovini.

Guttenberg se je za podporo zahvalil kanclerki Angeli Merkel in vsem članom svoje stranke Krščansko socialne unije (CSU).

Žalostna kanclerka
Merklova je dejala, da jo je Guttenbergova odstopna izjava presenetila, a razume, da je odstopil zaradi obtožb o prepisovanju. Ob tem je napovedala, da se bodo nadaljevale reforme, ki jih je začel Guttenberg, medtem ko bo njegov naslednik imenovan v kratkem.

Kanclerka je še izrazila žalost, ker je odstopil minister, ki je imel po njenih besedah sposobnost, da se je dotaknil njihovih src.

Guttenberg že ostal brez doktorata
39-letni Guttenberg, ki je bil najbolj priljubljen minister v ekipi nemške kanclerke Angele Merkel in se je zadnje čase pojavljal celo kot naslednji kandidat za kanclerja, se je znašel pod plazom obtožb, da je prepisal dele svojega doktorata. Univerza Bayreuth je ministru doktorat iz leta 2006, v katerem je primerjal ustavni razvoj v ZDA in EU-ju, že odvzela.

Besedo za besedo naj bi prepisal odsek iz časopisnega članka in neki drugi del iz javnega predavanja, ne da bi navedel avtorja, ter napačno navajal nekatere druge citate, tudi besedilo s spletne strani ameriškega veleposlaništva. Skupno naj bi "ukradel" kar petino celotnega doktorata, zato je univerza sklenila, da mu doktorat vzame, saj je Guttenberg "hudo kršil znanstvene dolžnosti".

Merklova v bran svojemu ministru
Kanclerka je ministra ves čas branila, v ponedeljek pa se je nanjo v pismu obrnilo več kot 20.000 nemških akademikov, ki so se pritožili nad tem, da je Guttenberg še minister. Minister se je sicer opravičil ljudem in poslancem, priznal je napake pri citiranju, še vedno pa zavrača očitke o namernem prepisovanju. Opozicija je ministra takoj pozvala k odstopu, kar pa je sam vse do danes zavračal.

Nemški minister odstopil