Bush se je napadu s čevljem pravočasno izognil. Foto: Reuters
Bush se je napadu s čevljem pravočasno izognil. Foto: Reuters

"Faza preiskave je končana, začela se je nova stopnja prenosa primera na iraško osrednje kazensko sodišče, sojenje pa se bo začelo v sredo, 31. decembra," je povedal sodnik Dija al Kenani. Sojenje bo odprto za medije.

Novinar, ki je na novinarski konferenci ob obisku ameriškega predsednika v Iraku vanj zalučal čevelj ter takoj za tem postal nacionalni in svetovni junak, je obtožen agresije na vodjo tuje države med uradnim obiskom. V skladu z iraško zakonodajo je za tako dejanje zagrožena od pet do petnajstletna zaporna kazen, če pa bi sodišče novinarja spoznalo za krivega zgolj poskusa agresije, bi moral v zaporu preživeti od enega do pet let.

Novinarja po aretaciji poškodovali
V arabskem svetu je to, da v nekoga zalučaš čevlje, ena najhujših žalitev. Nad novinarjem so se tako takoj po napadu znesli varnostniki in nekateri drugi, zato je njegov odvetnik zaradi poškodb, ki so mu jih prizadejali ob in po aretaciji, že napovedal tožbo. Odvetnik je zaprosil tudi, da bi iraško osrednje kazensko sodišče sojenje al Zaidiju zaupalo enemu izmed običajnih sodišč, a je sodnik to zavrnil.

B. T.