Zaradi potresa je v mestu še vedno motena oskrba z najnujnejšimi storitvami. Foto: EPA
Zaradi potresa je v mestu še vedno motena oskrba z najnujnejšimi storitvami. Foto: EPA

Drugo največje novozelandsko mesto je že drugič v zadnjih petih mesecih prizadel močan potres. Minister za popotresno obnovo Gerry Brownlee je povedal, da bo obnova mesta po dveh potresih stala več kot sedem milijard dolarjev, s čimer pa se ne strinja trgovinska zbornica v Christchurchu, ki opozarja, da so ministrove napovedi zelo skromne, saj sama napoveduje, da bodo stroški presegli 20 milijard dolarjev.

Na tisoče odškodninskih zahtevkov
Po septembrskem potresu z magnitudo 7 so v državni zavarovalnici prejeli 181.000 odškodninskih zahtevkov, po tokratnem potresu pa jih pričakujejo najmanj 130.000. Brownlee je izrazil upanje, da je bil ponedeljkov potres vsa najhujša naravna katastrofa, ki bo letos prizadela Novo Zelandijo.

Po zadnjih podatkih policije so izpod ruševin potegnili 113 trupel, od katerih so jih identificirali šest. Smrtnih žrtev je najverjetneje še več kot 200, ki so za zdaj uvrščeni med pogrešane. Čeprav je minister za civilno zaščito John Carter izrazil upanje, da bodo koga še našli živega, pa je hkrati priznal, da je to vse manj verjetno. Do zdaj so uspeli rešiti okoli 70 ljudi.