Foto:
Foto:
Zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković
Prevoz Miloševićevih posmrtnih ostankov na letališče
Srbske oblasti se strinjajo, da bi Miloševića pokopali v domovini. Foto: EPA
Marko Milošević
Sina Slobodana Miloševića skrbi, da bi v primeru pogreba v Srbiji tamkajšnje oblasti aretirale njegovo mater Miro Marković. Foto: Reuters
Osmrtnica haaških obtožencev
Haaški obtoženci so v osmrtnici zapisali, da se poslavljajo od haaškega soborca. Foto: Reuters

To je potrdil predstavnik letališča, pa tudi visoki predstavnik srbskih socialistov Ivica Dačić, ki je dejal, da bo po pogovorih z družino Miloševićev pogreb skoraj zagotovo v Moskvi.

Po njegovih besedah se je družina za to odločila tudi zaradi neuspešnega iskanja primernega mesta v Beogradu. Zaradi spora o mestu pokopa se Miloševićeva hčerka Marija pogreba verjetno ne bo udeležila, poroča B92.

Vendar pa se zgodba z iskanjem zadnjega počivališča očitno še ni končala, saj je po celodnevnih ugibanjih in različnih informacijah Radiotelevizija Srbije zvečer znova objavila, da bo pogreb kljub vsemu v Beogradu. To pa naj bi po zadnjih informacijah znova izjavil tudi Miloševičev odvetnik v Haagu.

Ruski patologi preverjali izide


Posmrtne ostanke glavnega haaškega obtoženca, ki je za posledicami infarkta umrl v soboto, je v Haagu prevzel njegov sin Marko.

Z njim so pripotovali tudi štirje ruski patologi, ki so pregledali truplo in rezultate obdukcije nizozemskih kolegov, ki so jih tudi temeljito izprašali. Ruski strokovnjaki so izrazili razočaranje, da niso mogli govoriti z zdravniki, ki so v zaporu zdravili Miloševića, saj naj bi le tako lahko odkrili natančno diagnozo, ki je pripeljala do Miloševićeve smrti.

"Očeta so umorili!"
Marko Milošević je ob prihodu na Nizozemsko ponovil trditve svoje matere Mire Marković, da oče v soboto ni umrl, ampak so ga ubili. Dejal je še, da srbske oblasti ovirajo pogreb v domovini, zato bodo očeta najverjetneje pokopali v Rusiji.

Vseeno pa je srbski premier Vojislav Koštunica povedal, da bi Slobodana Miloševića lahko vendarle pokopali v Beogradu ob prisotnosti družine. Koštunica meni, da odločitev sodišča, ki je preklicalo tiralico za Miloševićevo vdovo Mirjano Marković, omogoča pokop glavnega haaškega obtoženca v Srbiji. Kljub temu namerava sodišče Markovićevo v primeru vrnitve iz Rusije zaslišati in ji odvzeti potni list.

Markovićevo, ki že od leta 2003 živi v Moskvi, v Srbiji čaka aretacija zaradi obtožb o korupciji, saj naj bi sodelovala pri nezakonitem dodeljevanju državnih stanovanj, potem ko je poskrbela, da je eno izmed njih dobila varuška njenega vnuka.

Uradno konec sojenja
Haaško sodišče je tudi uradno končalo sodni proces proti Slobodanu Miloševiću in sporočilo, da obžaluje njegovo smrt. Glavni sodnik v procesu Patrick Robinson je na zadnji obravnavi v primeru Milošević sporočil, da je zaradi obsojenčeve smrti sojenja konec.

Miloševiću so od februarja leta 2002 sodili za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine na Hrvaškem, v BiH-u in na Kosovu, obtožnica pa je imela 66 točk. Mnogi menijo, da je prav preveliko število točk obtožnice krivo za dolgotrajno sojenje in da bi se morali za hitrejši proces osrediniti le na glavne točke.

Oglejte si zbirno vest Miloševič: Vzpon in padec ter fotozgodbo.
Kljubovanje haaškemu sodišču
Haaškega sodišča Milošević ni nikoli priznal in ga je označil za nezakonitega. Branil se je sam, sodišče pa ni ustreglo njegovi zahtevi, da kot priči zasliši britanskega premierja Tonyja Blaira in nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja. O prošnji za zaslišanje nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona bi se moralo sodišče še odločiti.

Osmrtnica haaških soborcev
V srbskih časnikih se je pojavila osmrtnica s poslednjim pozdravom, pod katero se je podpisalo 34 haaških obtožencev, med njimi Srbi in tudi Hrvati, podpisanega pa ni nobenega bošnjaškega muslimana ali kosovskega Albanca. Med najbolj znanimi imeni pri osmrtnici so Vojislav Šešelj, Momčilo Krajišnik, Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Miroslav Radić in celo hrvaški general Ante Gotovina ter Makedonec Ljube Boškovski.

Del Pontejeva: Namenoma poslabšal zdravje
Čeprav rezultati toksikoloških preiskav še niso znani, pa je obdukcija pokazala, da je 64-letni Milošević umrl zaradi infarkta. Znani nizozemski toksikolog je v ponedeljek dejal, da je Milošević namenoma jemal zdravila, ki so nevtralizirala učinke zdravil za visok krvni pritisk, da bi s tem izsilil zdravljenje v Moskvi. Tudi glavna haaška tožilka Carla Del Ponte meni, da si je Milošević namenoma slabšal zdravje, morda tudi zato, da bi na ta način storil samomor.

Zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković