Palestinska voditelja sta bila pred pogovori v najsvetejšem islamskem mestu Meka optimistična, da bosta dosegla dogovor. Foto: EPA
Palestinska voditelja sta bila pred pogovori v najsvetejšem islamskem mestu Meka optimistična, da bosta dosegla dogovor. Foto: EPA
Savdski kralj Abdulah je prepričan, da bo bližina svetišča Kaba pozitivno vplivala na sprta palestinska voditelja. Foto: EPA
Spravno srečanje Palestincev

Palestinska voditelja sta na pogovore v Savdsko Arabijo prišla na povabilo kralja Abdulaha, svoje privržence pa sta pozvala, naj spoštujejo premirje med pogajanji, v katerih bosta poskušala doseči dogovor o delitvi oblasti in oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Njuno srečanje so spremljale tudi televizijske kamere, ki so posnetke s sestanka v bližini svetišča Kaba, h kateremu se muslimani obračajo med molitvijo, ponesle po Bližnjem vzhodu.

V spopadih že več kot 90 mrtvih
Pred srečanjem Abasa in Mešala ju je savdski kralj Abdulah gostil na kosilu, po besedah Abasovega predstavnika pa bo potrebna še kakšna kraljeva bolj neposredna intervencija. Dodal je, da je bila velika ovira na poti dogovoru odstranjena, ko so se dogovorili, da bodo na ključne položaje, kot so minister za finance, notranje in zunanje zadeve, imenovali neodvisne posameznike. V spopadih med Hamasom in Fatahom je bilo od lanskega decembra ubitih več kot 90 ljudi.

Izrael hoče, da se Hamas odreče nasilju
Od dogovora Abas - Mešal je odvisno tudi nadaljevanje zastalega mirovnega procesa med Palestinci in Izraelom. V vlado narodne enotnosti bo moral biti vključen tudi Hamas, ki je januarja 2006 na palestinskih volitvah dosegel prepričljivo zmago, vendar še vedno ne priznava do zdaj doseženih mirovnih sporazumov z Izraelom. Izraelska zunanja ministrica Tzipi Livni je poudarila, da Izrael ne bo sprejel palestinske vlade, ki se ne bo jasno odrekla nasilju in priznala Izraelu pravico do obstoja.

Njena izjava postavlja vprašanje, ali bo Izrael sploh pripravljen sprejeti kakršno koli morebitno vlado narodne enotnosti, o kateri bi se dogovorila Abas in Mešal.

Spravno srečanje Palestincev