Z nafto bogati Abjej si lastita tako Severni kot Južni Sudan. Foto: EPA
Z nafto bogati Abjej si lastita tako Severni kot Južni Sudan. Foto: EPA

Abjej je zaradi tamkajšnjega naftnega bogastva jabolko spora med Severnim in Južnim Sudanom. Resolucija Varnostnega sveta ZN-a predvideva demilitarizacijo Abjeja in namestitev misije Unisfa, za pol leta. Resolucija hkrati poziva k umiku tako sil severnosudanske vojske kot tudi sil Ljudskega gibanja za osvoboditev Sudana (SPLM), ki vlada v Južnem Sudanu. Na območje bodo nameščene etiopske mirovne sile, ki bodo nadzorovale uresničevanje premirja.

Pripadniki mirovnih sil lahko uporabijo tudi silo, če je to potrebno za uresničevanje njihovega mandata, ki vključuje pomoč pri dostavi humanitarne pomoči, zaščito civilistov in preprečitev vdora "neavtoriziranih elementov" na območje. V podporo novi misiji Unisfa bo nameščenih še okoli 50 policistov.

VS pozval k rešitvi statusa pokrajine
Resolucija VS ZN-a poleg tega še poziva k rešitvi statusa Abjeja, kjer naj bi ljudje že januarja letos na referendumu odločali, ali želijo pripadati Južnemu, ali Severnemu Sudanu, ali pa postati neodvisna regija, a jim ga ni uspelo pripraviti. Januarja so sicer prebivalci juga Sudana, kjer je mirovni sporazum leta 2005 sklenil dve desetletji vladajočo državljansko vojno, izglasovali neodvisnost, ki jo bodo razglasili 9. julija.

Pretekli mesec so to območje Abjeja zasedle vojaške enote Severnega Sudana, zaradi nasilja, ki je izbruhnilo, pa je z domov zbežalo na desettisoče ljudi. Vladi Severnega in Južnega Sudana sta 20. junija ob posredovanju Afriške unije podpisali dogovor o demilitarizaciji Abjeja, ki sta ga teden dni pred tem dosegla predsednika Severnega in Južnega Sudana Omar Al Bašir in Salva Kiir.