Protestnica v Berlinu. Foto: Reuters
Protestnica v Berlinu. Foto: Reuters

"Zahtevamo, da vlade prisluhnejo glasovom ljudi z najbolj prizadetih območij in nemudoma zagotovijo financiranje izgub in škode skupnostim, ki jih je podnebna kriza najbolj prizadela," so zapisali.

Mladi svarijo, da vladajoči razred globalnega severa namenoma žrtvuje ekosisteme in ljudstva globalnega juga v imenu razvoja in gospodarske rasti. Medtem pa delavski razred uporablja kot orodje za izgradnjo sistema, ki jih uničuje.

V Nemčiji so shodi potekali v več kot 270 mestih. Samo v Berlinu je policija naštela približno 20.000 udeležencev. Več tisoč aktivistov pa so našteli tudi v Hamburgu in drugih večjih nemških mestih. Na shodih so mladi zahtevali radikalno širitev obnovljivih virov energije s pomočjo posebnega sklada v vrednosti 100 milijard evrov, odpis dolga revnim državam in univerzalen ter stalen dostop do cenovno dostopne energije. "Naše sporočilo z ulic je jasno: vemo, da obstajajo trajnostni, hitri in solidarni izhodi iz krize, zahtevamo jih in smo se zanje pripravljeni boriti," je dejala vodja nemškega oddelka gibanja Petki za prihodnost Lisa Neubauer.

Več tisoč udeležencev shodov se je zbralo tudi v mestih po Italiji. Tamkajšnji udeleženci protestov so predvsem opozarjali na odsotnost podnebne krize v trenutni volilni kampanji, in to v času, ko se Italija spoprijema s katastrofalnimi posledicami podnebnih sprememb, kot so suše in poplave.

Približno 20.000 protestnikov se je zbralo tudi na ulicah več avstrijskih mest, od tega 12.000 v prestolnici Dunaj. Na shodih so podnebni aktivisti zahtevali energetski prehod za vse, obenem pa so potekale tudi demonstracije v podporo zakonu o varstvu podnebja, ki je v postopku sprejemanja. V Gradcu je podnebna aktivistka Julia Cas opozorila, da se že 631 dni zahteva zakon o varstvu podnebja, ki si tudi zasluži to ime.

Protesti proti globalemu segrevanju

Podobe protestov z Dunaja, Berlina, Tokia in Seula si oglejte v galeriji.