Prvič se je na haaškem sodišču pojavil tretjega junija. Foto: EPA
Prvič se je na haaškem sodišču pojavil tretjega junija. Foto: EPA

Po poročanju srbskih medijev, ki se sklicujejo na njegovega odvetnika Miloša Šaljića, se bo do pred kratkim najbolj iskani vojni begunec za bojkot sodišča odločil, ker bodo najverjetneje zavrnili njegov seznam odvetnikov. "Mladić se ne bo pojavil v sodni dvorani, razen če ga v to prisilijo. Ne želi priti, ker še ni oblikoval svoje ekipe zagovornikov," je dejal Šaljić.

Šaljić je še dodal, da po vsej verjetnosti on ne bo mogel braniti obtoženca, ker ne govori angleškega jezika, ki je uradni jezik sodišča. Znanje angleščine pa je eden izmed pogojev, ki jih mora izpolnjevati odvetnik.

Se bo branil kot nedolžen?
"Glede na to, da ne govorim angleško, pričakujem, da Mladićev seznam obrambe ne bo sprejet. V tem trenutku jim bomo ponudili novega," je dejal Šaljić, nekdanji tožilec vojaškega sodišča v Beogradu. Poleg njega je del Mladićeve ekipe tudi ruski odvetnik Aleksander Mezjajev.

Mladića, nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, so po 16 letih skrivanja in bega aretirali maja v Srbiji. Obtožbe haaškega sodišča proti njemu je označil za "gnusne" in "pošastne". Če se Mladić ne bo izrekel o krivdi, bo predsednik sodišča Alphens Orie verjetno domneval, da se bo branil kot nedolžen.