Mladić naj bi pred sodnike znova stopil 4. julija, ko se bo moral izreči o krivdi. Foto: EPA
Mladić naj bi pred sodnike znova stopil 4. julija, ko se bo moral izreči o krivdi. Foto: EPA

Srbski časnik Blic je poročal, da je Mladićev odvetnik Miloš Šaljić napovedal, bo Mladićeva družina prek odvetnikov Srbiji poslala zahtevo, da prevzame stroške obrambe obtoženega generala na haaškem sodišču, kjer se bo moral nekdanji poveljnik bosanskih Srbov zagovarjati zaradi zločinov, storjenih v Bosni in Hercegovini.

"Zahtevo po financiranju Mladićeve obrambe in verjetno tudi stroškov družine, povezanih z obiskom pri obtožencu v Haagu, bomo predložili vladi v Beogradu, ta pa se naj odloči, ali bo pomagala svojim državljanom," je pojasnil Šaljić. Mladić bo za pomoč, naj prispevajo sredstva za njegovo obrambo, zaprosil tudi oblasti v Republiki srbski.

V Srbiji sicer velja zakon o sodelovanju s haaškim sodiščem, ki zagotavlja finančno pomoč obtoženim, ki so se prostovoljno predali, da bi se zagovarjali pred sodiščem, a Mladić tega ni storil. 69-letnega Mladića so srbske varnostne sile po 16 letih na begu 26. maja prijele v vojvodinski vasi Lazarevo, obtožnica pa ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u ter genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8.000 Bošnjakov.

Tri skupine odvetnikov, le ena izmed njih v Haagu
Mladić, ki je 3. junija prvič stopil pred sodnike haaškega sodišča, se mora do naslednjega naroka 4. julija izreči, kateri odvetnik ga bo zagovarjal pred sodiščem. Kot je povedal Šaljić, bo Mladićevo obrambo vodila skupina odvetnikov, razdeljenih v tri ekipe. V eni bodo trije ali štirje odvetniki, ki bodo spremljali Mladićevo sojenje v Haagu, preostali dve ekipi pa bosta v Beogradu in Republiki srbski, kjer bosta zbirali izjave prič in pripravljali potrebne dokaze.

Skupino v Haagu bodo sestavljali odvetniki iz Srbije in Republike srbske, ki se ukvarjajo s kazenskim pravom, ki so kot obramba sodelovali na haaških sojenjih in ki se spoznajo na potek sojenja v Haagu. V njej bo tudi vsaj en tuj odvetnik. Šaljić bo, kot je še pojasnil, v beograjski ekipi in bo koordiniral delo odvetnikov v Srbiji ter Republiki srbski.