Posnetki Ratka Mladića so dejansko stari deset let ali več. Foto: EPA
Posnetki Ratka Mladića so dejansko stari deset let ali več. Foto: EPA
Posnetki Mladića niso od letos

O starosti posnetkov, ki jih je objavila televizija Federacije Bosne in Hercegovine, je govoril Dušan Ignjatović, vodja pisarne srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem, ki je dodal še, da je posnetek nastal leta 1998 v Stragarih.

Šlo naj bi za originalni posnetek, ki ga je v četrtek predvajal tudi RTS, z njim pa so po Ignjatovićevih besedah manipulirali in ga skrajšali, tako da je Mladić videti oslabel in da težko hodi. Ignjatović je povedal tudi, da je v drugem delu posnetka, kjer se Mladić po snegu sprehaja s soprogo in snaho, jasno vidno, da ni oslabel, a da tega posnetka niso predvajali.

Haaško sodišče ima vse objavljene posnetke
Direktor pisarne srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem, ki ga sicer vodi Rasim Ljajić, je povedal še, da so sodišču izročili vse dokumente in posnetke, brez izjeme. Zavrnil je ugibanja, da se Mladić prosto giblje v Srbiji, in zagotovil, da ne vedo, kje je, si pa to prizadevajo odkriti.

Televizija Federacije BiH je posnetke glavnega haaškega ubežnika Mladića predvajala v sredo zvečer. Posnetki naj bi nastali v zadnjih 12 letih, nazadnje lani, posneti pa naj bi bili večinoma v Beogradu. Uradni Beograd je že v četrtek zatrdil, da so posnetki del materiala, ki so ga že predali haaškemu tožilstvu in da so starejši od osmih let. Da je z njimi seznanjen, je potrdil tudi Haag.

B. T.

Posnetki Mladića niso od letos