Mja Thvate Thvate Khaing je postala eden od simbolov protestov. Foto: EPA
Mja Thvate Thvate Khaing je postala eden od simbolov protestov. Foto: EPA

Pogreba se je udeležilo na tisoče ljudi. Njeno krsto so vozili po ulicah mesta, spremljalo jo je na stotine motoristov.

Mja Thvate Thvate Khaing, delavka v trgovini, je bila ustreljena v glavo tik pred 20. rojstnim dnem. Ranjena je bila, ko je policija skušala razgnati protestnike na enem izmed prejšnjih protestov. 10 dni so jo pri življenju ohranjali s pomočjo aparatov, v petek pa je umrla.

Na protestih so sicer vključno z njo umrli najmanj trije ljudje, poroča BBC, Mja Thvate Thvate Khaing pa je postala simbol protestnikov.

V nedeljo so sicer potekali novi protesti, čeprav je bila sobota najnasilnejši dan v več tednih protestov. Policija je s pravimi naboji streljala na protestnike, pri tem pa sta bila ubita dva človeka.

Nasilje represivnih organov je povzročilo obsodbe iz tujine. "Uporaba smrtonosne sile, ustrahovanje in nadlegovanje mirnih protestnikov so nesprejemljivi," je dejal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Vojska je ta mesec vrgla vlado z oblasti. Protestnikov ni pomirila obljuba, da bodo kmalu izvedli nove volitve, ljudje pa zahtevajo tudi izpustitev voditeljice Aung San Su Či in drugih članov njene stranke Nacionalna liga za demokracijo.

Vojska trdi, da je stranka na volitvah lani odločno zmagala z goljufijo, pri čemer pa ni predstavila dokazov za to trditev.

Ameriško spletno podjetje Facebook je medtem s svojega družbenega omrežja odstranilo novičarski portal Tatmadaw True News Information Team, ki ga upravlja mjanmarska vojska. Facebook je sporočil, da je ta portal večkrat kršil pravila, ki prepovedujejo spodbujanje k nasilju. Ta stran je ena glavnih strani vojske, ki jo uporablja za izdajo opozoril protestnikom.

V Mjanmaru je Facebook glavni vir informacij in novic. Kar 22 od 54 milijonov prebivalcev države uporablja to družbeno omrežje.