Po velikem pobegu so pazniki okrepili varovanje. Foto: Reuters
Po velikem pobegu so pazniki okrepili varovanje. Foto: Reuters
Talibani osvobodili zapornike

V petek je okoli 30 talibanskih upornikov vdrlo v enega izmed glavnih zaporov na jugu Afganistana. Pred vhod so zapeljali avtomobil bombo, ki je eksplodirala, nato pa so v notranjost ob podpori raketnega obstreljevanja vstopili še samomorilski napadalci.

Svobodi naproti
Pri tem so osvobodili od 300 do 400 talibanskih zapornikov, med katerimi so tudi izkušeni terenski voditelji, najmanj 15 paznikov zapora pa so ubili. Nato so priložnost izkoristili še drugi zaporniki - skupaj naj bi jih na prostost ušlo okoli tisoč. Po besedah direktorja zapora Abdula Kabirja je nekaj zapornikov vseeno ostalo za rešetkami.

Oblasti preiskujejo, ali so bili v napad, ki so ga izvedli v petek ob mraku, vpleteni tudi vladni predstavniki. Za zdaj še nobenega izmed pobeglih niso izsledili. "Šlo je za povsem nepričakovan napad, pri iskanju zapornikov pa nam pomagajo tudi tuje sile," je dejal namestnik pravosodnega ministra Mohamad Kasim Hašimzaj.

V Kandaharju napeto ves čas
V mestu Kandahar so razglasili izredne razmere, zato se morajo prebivalci zadrževati na svojih domovih, na ulicah pa patruljirajo policisti in vojaki. Prav v tem mestu potekajo najhujši spopadi med talibanskimi uporniki in vojsko predsednika Hamida Karzaja, ki ji pomagajo tudi Natove in ameriške sile.

Kakšne so razmere v zaporu?
Prejšnji mesec se je okoli 400 zapornikov iz omenjenega zapora odločilo tudi za gladovno stavko, a so jo po enem tednu, ko so oblasti obljubile, da bodo ugodile njihovim zahtevam, prekinili. Zaporniki so se pritožili, da jim je kršena pravica do poštenega sojenja, nekateri pa so tudi trdili, da so žrtve mučenja.

Do vdora na zapor je prišlo le dan zatem, ko so na mednarodni konferenci za Afganistan zbrali več kot 20 milijard ameriških dolarjev. V tej nemirni državi za red in mir sicer skrbi tudi več kot 60.000 pripadnikov tujih varnostnih sil.

A. P.

Talibani osvobodili zapornike