Suniti v Jemnu predstavljajo 60-65 odstotkov prebivalstva, šiiti pa 35-40 odstotkov, od tega jih večina pripada sekti Zaidi, ki živi na severu države in iz njenih vrst tudi prihaja milica Huti. Foto: Reuters
Suniti v Jemnu predstavljajo 60-65 odstotkov prebivalstva, šiiti pa 35-40 odstotkov, od tega jih večina pripada sekti Zaidi, ki živi na severu države in iz njenih vrst tudi prihaja milica Huti. Foto: Reuters
Protihutijski protest v Sani
Protestniki na ulicah glavnega mesta so vzklikali gesla tako proti šiitski milici s severa kot proti selafistični Al Kaidi z juga. Foto: Reuters
Jemen razpet med Hutije in protestnike

"Dol z vladavino Hutijev!" so vzklikali protestniki, ki so se zbrali na poziv gibanja, ki so ga pred kratkim oblikovali, da bi nasprotovali šiitski milici s severa države, ki je v torek v glavnem mestu zavzela še predsedniško palačo, predsednik vlade in predsednik pa sta odstopila.

Zajeli vodjo vojske, pregnali premierja
Demonstranti so se zbrali na Trgu sprememb blizu Univerze Sana, nato pa so se odpravili proti predsedniški palači v središču Sane. Palača je rezidenca premierja Halida Bahaha, ki pa jo je zapustil v sredo in se odpravil neznano kam, potem ko jo je milica oblegala dva dni. Konflikt se je zaostril pred tednom dni, ko so Hutiji zajeli vodjo jemenskega generalštaba Ahmada Mubaraka, ki je še vedno v ujetništvu milice.

Predsednik odstopil, parlament odloča v nedeljo
Protestniki so se na koncu znašli pred rezidenco jemenskega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija, da bi izrazili nasprotovanje njegovemu nedavnemu odstopu. Od Hadija so ob tem zahtevali, naj vzpostavi vladavino države ob vse večje moči Hutijev. Hadi je v četrtek napovedal odstop, ker ne more ostani na položaju, medtem ko je država v popolnem krču. Njegov odstop mora sicer potrditi še parlament, ki bo o tem odločal v nedeljo.

Za milico nekdanji predsednik in Iran
Spopadi med suniti in šiiti so pripeljali Jemen na rob popolnega razkola. Nekdanji predsednik Jemna, Ali Abdulah Saleh, ki so ga protesti na začetku leta 2012 odnesli z oblasti, naj bi podpiral Hutije, ki računajo tudi na podporo Irana. ZDA, Savdska Arabija in tudi druge zalivske države so na strani sunitskega predsednika Hadija, tako da je Jemen novo prizorišče širšega regionalnega konflikta med šiitskim Iranom in sunitskimi zalivskimi emirati.

Vrnitev zastav Južnega Jemna
V pokrajinah nekdanjega Južnega Jemna so varnostne sile že razglasile, da nič več ne sprejemajo ukazov iz Sane, v nekaterih mestih so se tako že pojavile zastave nekdanje komunistične države (1970-1990). V odročnih puščavskih predelih juga države ima svoja ozemlja tudi jemenska veja Al Kaide.

Jemen razpet med Hutije in protestnike