Magnituda potresa je bila 7,3. Foto: EPA
Magnituda potresa je bila 7,3. Foto: EPA

Žarišče potresa je bilo ob obali prefekture Fukušima v globini deset kilometrov. Za zdaj ni poročil o poškodovanih ali morebitni škodi.

Po podatkih japonske meteorološke agencije se Fukušimi približuje trimetrski cunami. Na tem območju se nahaja tudi jedrska elektrarna v Fukušimi, ki je bila zaradi potresa in cunamija leta 2011 prizorišče najhujše jedrske nesreče po nesreči v Černobilu.

Po zagotovilih dobavitelja električne energije iz Tokia v jedrski elektrarni niso zaznali nobenih nepravilnosti.

Tresenje tal so čutili vse do 240 kilometrov oddaljene prestolnice Tokio. Oblasti so prebivalce na nekaterih obalnih območjih pozvale k evakuaciji.

Ameriško geološko središče (USGS) je najprej sporočilo, da je imel potres magnitudo 7,3, pozneje pa so jo znižali na 6,9.

Nemirno območje
Japonska se nahaja na stičišču štirih tektonskih plošč, zato jo močnejši potresi stresejo vsako leto.

Najmočnejši izmerjeni potres na Japonskem je severovzhod države stresel 11. marca 2011. Najhujša naravna nesreča na Japonskem po drugi svetovni vojni je po uradnih podatkih zahtevala 15.852 smrtnih žrtev, uničenih je bilo več kot 370.000 hiš.

Potres in cunami sta povzročila tudi najhujšo jedrsko nesrečo. Za elektrarno v Fukušimi, ki je bila s 4,7 gigavata moči ena največjih nukleark na Japonskem in svetu, je bil usoden splet dogodkov, ki jih je sprožil potres.