Predvsem mlajše Iranke iz bogatejših družin se upirajo strogim islamskim zakonom o oblačenju. Foto: EPA
Predvsem mlajše Iranke iz bogatejših družin se upirajo strogim islamskim zakonom o oblačenju. Foto: EPA

Ostro ukrepanje proti kršilcem pravil o oblačenju je nekaj vsakdanjega v Iranu, a tokrat namerava policija prvič zaostriti ukrepe, ki so bili sprejeti aprila. Skupine za človekove pravice so Iran obtožile zlorab, kot so policijsko ukrepanje proti kršilcem zakonov o oblačenju.

Od aprila je policija namreč pridržala 488 žensk in moških, to število pa se bo po prepričanju vodje teheranske policije še povečalo. Iran obtožbe skupin za človekove pravice vztrajno zavrača, češ da je svoje poskuse usmeril k "boju proti moralno pokvarjenim ljudem".

Ahmadinedžad obljubil vrednote revolucije leta 1979
Odkar je oblast v Iranu leta 2005 prevzel predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je obljubil vrnitev k vrednotam revolucije, so številni zahtevali strožje nadzorovanje "nemoralnega obnašanja". V skladu z islamskim šeriatskim zakonom, uvedenim po revoluciji leta 1979, morajo ženske pokriti svoje lase in nositi dolga, neoprijeta oblačila, ki zakrivajo njihovo postavo in varujejo njihovo spodobnost.

Uporne mladenke
Mnoge mlade Iranke nasprotujejo šeriatskemu zakonu o oblačenju in nosijo prilegajoča se oblačila, rute pa si potisnejo nazaj in izpostavijo svoje lase. Več podpore imajo pravila o oblačenju v revnih predelih mest in na podeželju.