Trojica Filat, Ghimpu in Lupu, ki bo skušala prinesti Moldaviji prepotrebne spremembe. Foto: EPA
Trojica Filat, Ghimpu in Lupu, ki bo skušala prinesti Moldaviji prepotrebne spremembe. Foto: EPA
Vladimir Voronin, predsenik Komunistične stranke
Komunist Vladimir Voronin je bil predsednik Moldavije med letoma 2001 in 2009, v tem času pa je postala Moldavija poleg Belorusije najbolj osamljena evropska država. Foto: EPA

Moldavija, država s 3,5 milijona prebivalcev "ujetih" med Romunijo in Ukrajino, je s 1.500 dolarjev BDP-ja prebivalcev uradno najrevnejša evropska država. Pozabljena dežela, ki je leta 1991 kot edina izmed sovjetskih republik nasprotovala razpadu Sovjetske zveze, je pod dolgoletno vladavino nereformiranih komunistov postala osamljen otoček, ki je sprt in v slabih odnosih z obema sosedama ter tudi z Rusijo in Evropsko unijo.

Za nagrado začasna oblast
Po novembrskih volitvah je v 101-članskem parlamentu prišlo do pozicije pat med komunistično stranko (42 sedežev) in dvojčkom liberalne in liberalnodemokratske stranke (skupaj 44 sedežev). Jeziček na tehtnici je pripadel Demokratski stranki s 14 poslanci, njen predsednik Marian Lupu pa se je po dolgotrajnih pogajanjih le vrnil v prozahodni tabor, kjer je že bil v prejšnjem sklicu parlamenta, a je naveza razpadla pred jesenskimi volitvami. V zameno je Lupu postal predsednik parlamenta, ker pa država tudi nima izvoljenega predsednika, je postal tudi vršilec dolžnosti prvega moža Moldavije.

Nova vladna koalicija, v kateri bosta glavno besedo imela Vladimir Filat (liberalni demokrati) in Mihai Ghimpu (liberalci), si je za cilj izbrala približevanje evropskim integracijam, predvsem Evropski uniji, za kar je načrtovan obširen paket reform.

Pridnestrje kamen okoli vratu
Glavna ovira Moldavije je nerešen konflikt s pretežno rusko govorečim Pridnestrjem, "de facto" neodvisno državo, ki se je leta 1991 po vojni odcepila od države, v kateri večino predstavljajo Moldavci, ki delijo z Romuni jezik, kulturo in vero. Ravno vzhodni breg reke Dnjester/Nistru je glavni kamen spotike v odnosih z Rusijo in Ukrajino.

Kako izvoliti predsednika?
Prva velika ovira za koalicijo je izvolitev novega predsednika, za kar je potrebno zbrati 61 glasov poslancev. Če parlament ne more izvoliti predsednika države, ki imenuje premierja in lahko celo samostojno predlaga nove zakone, sledi razpustitev poslanskega zbora. V tem primeru bi Moldavijo čakale že tretje parlamentarne volitve v dobrem letu dni.