Pred stavbo poljskega ustavnega sodišča se je v četrtek zbralo več protestnikov. Foto: Reuters
Pred stavbo poljskega ustavnega sodišča se je v četrtek zbralo več protestnikov. Foto: Reuters

"Razsodba ustavnega sodišča potrjuje, kar dobesedno izhaja iz vsebine ustave republike Poljske, torej da je ustavno pravo nad vsemi drugimi viri prava," je bil zadovoljen poljski premier.

A po drugi strani to ne pomeni, da bi Poljska zapuščala EU. Vstop Poljske in drugih srednjeevropskih držav v EU je bil "eden najpomembnejših dogodkov v zadnjih desetletjih", je dejal Morawiecki. "Vsi smo pridobili s tem. Zato moram zelo jasno povedati: poljsko mesto je in bo v družini evropskih držav," je zatrdil. "Imamo enake zakone kot vse druge države. Hočemo, da se ti zakoni spoštujejo. Nismo nepovabljen gost v EU-ju. In zato se ne strinjamo s tem, da nas obravnavajo kot drugorazredno državo. Želimo skupnost spoštovanja. To je tudi naša skupnost, naša Unija. Želimo si take Unije in še naprej bomo ustvarjali tako Unijo," je še zapisal Morawiecki.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je pojasnil še, da je odločitev ustavnega sodišča specifična. Ne zadeva področij, kjer ima EU jasno zapisane pristojnosti v skladu s pogodbami. Dejal je, da gre za podobno odločitev, kot so jo videli tudi v drugih članicah EU-ja. "Spomnimo, da so tudi v Nemčiji, Franciji, na Češkem, Danskem, v Španiji in mnogih drugih državah EU-sodišča eksplicitno določila, da ima ustava prednost pred evropsko zakonodajo. Poljsko ustavno sodišče je odločilo na podoben način," je dejal Müller.

Vendarle gre po njegovih besedah za sodbo, ki je določila obseg uporabe evropskega prava na Poljskem, torej da se nekatera določila iz pogodb EU-ja ne bodo mogla uporabljati, "če bodo interpretirana preširoko in bodo presegala pristojnosti, ki so eksplicitno navedene v pogodbah EU-ja". "Gre za obvezujočo interpretacijo za sodstvo in javne institucije," je dejal na vprašanje, ali bo zdaj prišlo do sprememb kakšnih poljskih zakonov.

Poljska zaradi sodišča na nož z EU
Sorodna novica Poljsko ustavno sodišče razsodilo proti primarnosti prava EU-ja

Evropska komisija: Zagotoviti je treba primarnost Sodišča EU-ja

Odzivi prihajajo tudi iz Evropske unije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da je "močno zaskrbljena" zaradi odločitve poljskega sodišča in da bo storila vse, da se zagotovo primarnost Sodišča EU-ja.

"Globoko sem zaskrbljena zaradi odločitve poljskega ustavnega sodišča. Službam komisije sem naročila, naj jo temeljito in hitro analizirajo. Na podlagi tega se bomo odločili o naslednjih korakih," je sporočila v uradni izjavi.

Evropska unija je skupnost vrednot in zakonov. "Zagovarjali bomo temeljna načela pravnega reda EU-ja," je še navedla v izjavi.

Glavna prednostna naloga je zagotoviti, da bodo pravice poljskih državljanov zaščitene in da bodo uživali ugodnosti, ki jih podeljuje članstvo v EU-ju, tako kot vsi državljani Unije.

Predsednica je ob tem ponovila, kar je komisija sicer sporočila že ob objavi odločitve poljskega ustavnega sodišča v četrtek: "Naše pogodbe so zelo jasne. Vse odločitve Sodišča EU-ja so zavezujoče za vse organe držav članic, vključno z nacionalnimi sodišči. Pravo EU-ja ima prednost pred nacionalnim pravom, vključno z ustavnimi določbami." Da to zagotovi, bo Evropska komisija uporabila vsa pooblastila, ki jih ima na podlagi pogodb EU-ja.

O tem, kakšne konkretne ukrepe bi lahko komisija sprejela in kdaj jih pričakovati, se v Bruslju niso želeli izrekati. Zatrdili so, da bodo odločitev sodišča najprej natančno in hitro proučili. "Vzeli si bomo čas, potreben za analizo odločitve, preden damo dodatne izjave o možnih naslednjih korakih," je dejal glavni govorec komisije Eric Mamer.

Da odločitev poljskega sodišča ne more ostati brez posledic, je prepričan tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Primarnost prava EU-ja mora biti nesporna. Kršitev pomeni izpodbijanje enega od temeljnih načel naše Unije," je zapisal na Twitterju in komisijo pozval, naj sprejme potrebne ukrepe.

Na odločitev sodišča, ki bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko vodila do "polexita", so se odzvali tudi v Berlinu in Parizu. Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da mora Poljska kot članica povezave izvajati zakone EU-ja. "Če se država politično odloči, da bo del EU-ja, mora zagotoviti, da se dogovorjena pravila v celoti in povsem izvajajo," je za časopisno skupino Funke dejal Maas. Pri tem je Evropski komisiji ponudil "popolno podporo pri njenem poslanstvu, da podpre evropsko zakonodajo po vsem EU-ju".

Po mnenju francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beaunea odločitev sodišča pomeni napad na Evropsko unijo. "Gre za napad ustavnega sodišča, ki je bilo oblikovano po vzoru poljske vlade, na EU," je izjavil Beaune. Po njegovem mnenju obstaja "nevarnost de facto izstopa" Poljske iz EU-ja, je še dejal za francosko televizijo BFM in dodal, da si tega ne želi.

Tusk pozval ljudi na ulice

Odločitev poljskega ustavnega sodišča je v četrtek sprožila tudi manjše proteste, k odločnejšemu protestiranju pa je pozval tudi vodja opozicije, nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Pozivam vse, ki želijo braniti evropsko Poljsko, da se v nedeljo ob 18. uri zberejo v Varšavi," je pozval Tusk na Twitterju. "Samo skupaj jih lahko ustavimo," je dejal predsedujoči Državljanski platformi, največji opozicijski stranki.

Na nasprotni strani so v vladajoči stranki Zakon in Pravičnost, ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski. EU "nima kaj govoriti" o sodstvu in se nima pravice vpletati v določene sfere poljskega življenja, je dejal.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Foto: Reuters
Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Foto: Reuters

Sodišče: Pravo EU-ja nima prednosti pred nacionalnim pravom

Poljsko ustavno sodišče je v četrtkovi razsodbi odločilo, da so nekatere določitve in sodne odločitve Evropske unije v nasprotju s poljsko ustavo, s tem pa so potrdili, da pravo EU-ja v primeru navzkrižij nima prednosti pred nacionalnim pravom. Konkretno je šlo za določbe v evropskih dogovorih, s katerimi Evropska komisija utemeljuje pravico do soodločanje pri vprašanjih, povezanih s pravno državo. Odločitev poljskega sodišča bi lahko še dodatno otežila odnose med Varšavo in Brusljem. Gre za prvo tovrstno odločitev, ki pa bi lahko pod vprašaj postavila evropska sredstva na Poljskem in članstvo te države v povezavi.

Poljsko ustavno sodišče je sicer vprašanje primarnosti prava EU-ja nad nacionalnim obravnavalo na zaprosilo premierja, potem ko je Sodišče EU-ja marca ugotovilo, da bi lahko postopek imenovanja poljskih vrhovnih sodnikov predstavljal kršitev prava EU-ja.

To je razburilo poljske poslance, ki so sodišču Unije očitali, da je preseglo svoje pristojnosti in kršilo pogodbe EU-ja.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Vse večji razkol med Poljsko in EU-jem