Severna Koreja je v zadnjih dneh izstrelila več raket kratkega dosega, poskusov pa, kot vse kaže, še ni konec. Foto: EPA
Severna Koreja je v zadnjih dneh izstrelila več raket kratkega dosega, poskusov pa, kot vse kaže, še ni konec. Foto: EPA
Robert Gates
Ameriški obrambni minister je ostro nastopil proti Severni Koreji. Foto: EPA

Voditelja sta se po telefonu pogovarjala o severnokorejskih vojaških dejavnostih v zadnjem tednu in napovedi Pjongjanga, da bo ponovno zagnal jedrski program. "Strinjala sta se, da je potreben resen odgovor na te korake, ki predstavljajo grožnjo mednarodnemu varnostnemu sistemu," so sporočili iz Kremlja.

V četrtek je predstavnik ruskega zunanjega ministrstva sporočil, da Rusija ne nasprotuje resoluciji Varnostnega sveta ZN-a zaradi severnokorejskega jedrskega poskusa, da pa je še prezgodaj govoriti o morebitni kazni.

Severna Koreja bi lahko sprožila oboroževalno tekmo
Na aktivnosti Pjongjanga se je odzval tudi obrambni minister ZDA Robert Gates. Dejal je, da bi zadnja dejanja Severne Koreje lahko povzročila oboroževalno tekmo na območju. Gates, ki se z drugimi obrambnimi ministri in vojaškimi predstavniki udeležuje varnostnega foruma v Singapurju, je dejal, da je cilj mednarodne skupnosti popolna in preverljiva jedrska razorožitev Korejskega polotoka. "Ne bomo sprejeli Severne Koreje kot jedrske države," je povedal Gates in dodal, da severnokorejski jedrski program in njena dejanja pomenijo grožnjo miru in varnosti na območju.

"Ne bomo mirno stali, medtem ko Severna Koreja postaja vse sposobnejša, da uniči katero koli tarčo v regiji ali nas," je še dejal Gates, a hkrati povedal, da Severna Koreja trenutno ne pomeni neposredne vojaške grožnje ZDA. Gates je znova izrazil jasno zavezo obrambi zaveznikov ZDA na območju in tako znova zagotovil Južni Koreji in Japonski, da ju bodo ZDA v primeru hude nevarnosti varovale.

Severna Koreja vznemirja mednarodno skupnost
Severna Koreja je v ponedeljek izvedla drugi jedrski poskus, nato pa v ponedeljek in v naslednjih dneh izstrelila še nekaj raket kratkega dosega. Dejanje so obsodile številne države, jedrski poskus pa je obsodil tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki že pripravlja novo resolucijo in nove sankcije.

Ameriški satelitski posnetki so dejavnosti na raketnem izstrelišču v Severni Koreji zaznali tudi v petek, kar bi lahko nakazovalo, da se Pjongjang pripravlja na izstrelitev balistične rakete dolgega dosega. Vendar pa je uslužbenec Pentagona za BBC povedal, da so ZDA tovrstne dejavnosti zaznale tudi že prej, a se te niso vedno končale z izstrelitvijo rakete.

Gates: Dobri odnosi s Kitajsko so nujni
Gates je na srečanju v Singapurju poudaril tudi pomembnost močnih odnosov s Kitajsko: "Nujno potrebno je, da ZDA in Kitajska najdejo priložnosti za sodelovanje, kjer je to le mogoče," je dejal Gates in ob tem navedel skupne izzive, ki čakajo ZDA in države skupine Asean - terorizem, piratstvo, energetska varnost in pomoč ob naravnih katastrofah.

B. T.