Mubarak kljub devetim protikandidatom ni imel konkurence. Foto: EPA
Mubarak kljub devetim protikandidatom ni imel konkurence. Foto: EPA

Dosedanji predsednik si je tako zagotovil še peti zaporedni šestletni predsedniški mandat. Volilna udeležba je bila nizka, le 23-odstotna. Na sredinih volitvah je sicer prvič lahko sodelovalo več kandidatov.

Od devetih opozicijskih kandidatov je največ glasov, 7,6 odstotka, prejel voditelj liberalcev Ajman Nur, desnosredinski vodja Numan Goma je tretji z 2,9 odstotka.

Največje presenečenje na volitvah je majhna volilna udeležba, saj se je predzadnjih volitev leta 1999 udeležilo 79 odstotkov ljudi. Vendar zunanji opazovalci trdijo, da so oblasti izide poneverjale in se je volitev v resnici udeležilo le okoli 10 odstotkov ljudi.

Preberite tudi posebni prispevek o Hosniju Mubaraku.
Veliko nepravilnosti na volitvah
Opazovalci in opozicija trdi, da so se na sredinih volitvah dogajale številne nepravilnosti. Tako naj bi nekateri dvakrat volili, oblasti pa naj bi volivce na volišča prevažale kar z avtobusi. Opozicijske volivce naj bi tudi zastraševali. Kljub temu pa so tudi neodvisni opazovalci prepričani, da nepravilnosti niso bistveno pripomogle k Mubarakovi zmagi.

Komisija je sicer v četrtek zavrnila zahtevo opozicijskega kandidata Nura po ponovitvi volitev. Rezultati volitev so dokončni.