Ugibanja o zdravju Mugabeja se pojavljalo že zadnjih deset let, a javno ni ničesar znanega o morebitni bolezni. Foto: EPA
Ugibanja o zdravju Mugabeja se pojavljalo že zadnjih deset let, a javno ni ničesar znanega o morebitni bolezni. Foto: EPA
Zimbabve
Zimbabve je danes le še bleda senca nekoč razvite in stabilne afriške države. Foto: EPA

86-letni Mugabe je dejal, da ga presenečajo ugibanja glede njegovega zdravja, kar je postalo že stalnica, ampak sam temu ne posveča pozornosti. "Ne vem, kolikokrat sem že umrl, toda nihče ne govori o mojem vstajenju," se je pošalil Mugabe, ki je na oblasti že tri desetletja.

"Jezus je umrl enkrat in od mrtvih vstal samo enkrat, ubogi Mugabe pa nekajkrat," je dejal v pogovoru za Reuters v svojem uradu v zimbabvejski prestolnici Harare in pojasnil, da le Bog odloča o zadevah, kot sta življenje in smrt.

Dolgoletni voditelj se ni izjasnil o morebitni kandidaturi na prihodnjih predsedniških volitvah, potem ko je na prejšnjih leta 2008 zmagal na sporen način. "Moj čas bo prišel, a za zdaj ne. Še vedno sem dovolj sposoben, da se bojujem proti sankcijam in svojim nasprotnikom," je zatrdil glede sankcij, ki so bile uvedene med vladanjem nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha in nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira.

Bog blagoslavlja Zimbabve
"Busha ni več, Blaira ni več in drugi niso več tako pomembni. So dediči situacije," je dejal Mugabe in se ob tem zavzel za izboljšanje odnosov med Zimbabvejem in zahodnimi silami, hkrati pa tudi zatrdil, da se bo Zimbabve še naprej trudil po najboljših močeh kljub sankcijam.

"Bog je tukaj. Podeljuje nam svoj blagoslov. Še naprej odkrivamo številne naravne surovine, platino, diamante, zlato in uran," se je pohvalil in pojasnil, da "Bog ni samo za en narod, samo za Evropejce, ampak je za vse, Bog je velik".

Po mnenju Mugabeja so si nekatere zahodne države želele, da bi ga sankcije odnesle z oblasti, a po njegovem mnenju je odločitev o zamenjavi režima izključna pravica prebivalcev Zimbabveja. "Rojen sem tukaj, in če bodo moji ljudje želeli, da odidem, bom odšel," je zagotovil.

Mugabe je še dejal, da si želi normalnih odnosov z zahodnimi silami in pričakuje pozitivne premike iz ZDA in Evropske unije glede otoplitve odnosov.