Mugabe je svojemu opozicijskemu tekmecu očital tudi, da z izjemo zahteve po njegovem odstopu nima nobenih idej, kako bi
izboljšal življenje Zimbabvejcev. Foto: EPA
Mugabe je svojemu opozicijskemu tekmecu očital tudi, da z izjemo zahteve po njegovem odstopu nima nobenih idej, kako bi izboljšal življenje Zimbabvejcev. Foto: EPA

Naše sporočilo ostaja jasno: Nikoli se ne bomo obotavljali, da s trdo roko opravimo s temi dejavniki, ki želijo netiti anarhijo in kriminaliteto!

Robert Mugabe

Ob tem je opozicijskega voditelja Morgana Tsvangiraja, ki ga je policija pred nekaj tedni dvakrat zaprla in z njim obračunavala, označil za lutko Zahoda. Dejal je, da Tsvangiraj sodeluje v prevratniških načrtih britanskega premierja Tonyja Blaira in ameriškega predsednika Georgea Busha in tudi napovedal ukrepe proti zarotnikom.

Mugabe je oblast v državi prevzel pred 27 leti, s čimer se je država osamosvojila britanskega jarma, zdaj pa mu Zahod očita, da je postal brutalen diktator. Zatiral naj bi opozicijo in na predsedniških volitvah leta 2002 pa naj bi se obdržal na oblasti s poneverbo izidov.

Sicer je zimbabvejska vlada sprejela prilagoditev mandatnih dob predsednika in parlamenta. Predsedniški mandat so skrajšali s sedanjih šestih na pet let. Parlamentarne volitve pa naj bi potekale prihodnje leto istočasno s predsedniškimi. Število poslancev naj bi se povišalo s 150 na 210.

Zimbabve je sprva pod oblastjo Mugabeja veljal za simbol boja proti beli nadvladi, v preteklih letih pa je država zabredla v gospodarske in politične težave. Kot žarišče nemirov Zimbabve vse bolj postaja trn v peti vodilni regionalni sili Južnoafriški republiki, ki je Mugabeja doslej na tihem podpirala v njegovem boju proti vmešavanju Zahoda.

Naše sporočilo ostaja jasno: Nikoli se ne bomo obotavljali, da s trdo roko opravimo s temi dejavniki, ki želijo netiti anarhijo in kriminaliteto!

Robert Mugabe