Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zimbabvijka
Čeprav v zakonih in ustavi piše drugače, se morajo afriške ženske še vedno vsak dan boriti za svoje pravice. Foto: Reuters

Mugabe, ki bo februarja dopolnil že 91 let, je sporno izjavo dal na predvečer vrha Afriške unije, na katerem sta bila rdeča nit prav večja moč in vpliv žensk. "Ko pomislimo, ženskam res ni lahko. Poročijo se, morajo imeti otroke in morajo živeti doma. To je težava ... Trdim, da ni mogoče, da bi bile ženske enakovredne moškim. Vidite, mi, moški, želimo otroke. Vsako žensko, nad katero želimo imeti moč, oplodimo. In tako se ohranjamo," je dejal v pogovorom pred začetkom vrha AU-ja v Adis Abebi.

Mugabe, ki je na predsedniškem stolčku že več kot tri desetletja, je znan po spornih izjavah, ki jih je večkrat usmeril tudi proti ženskam. Pred dvema letoma je tako svoje politične nasprotnike označil kot "samo ženske". Avtokratski predsednik, ki je bil dvakrat poročen, pa se je po drugi strani v pogovoru zavzel za enakovredno plačilo za ženske in za več pravic po rojstvu otroka. "Če so bile pred porodom zaposlene, morajo biti plačane za čas, ko so doma, a nesprejemljivo je, da jim podjetje ali vlada reče: 'Haha, dali ti bomo tri mesece porodniškega dopusta.' Morajo biti doma devet mesecev."

Teorija eno, praksa drugo
Beatrice Mtetwa
, ena najbolj znanih zimbabvejskih odvetnic za človekove pravice, ki jo je trenutni režim lani za kratek čas spravil tudi v zapor, se je na Mugabejeve besede odzvala s smehom, nato pa opozorila, da je zimbabvejski zakon popolnoma pisan na kožo moškim in neenakost v družbi še spodbuja. "Ne morem verjeti, da to lahko izjavi predsednik kakšne države. Morda sam res meni, da ženske in moški ne morejo biti enakovredni, a sam je leta 2013 podpisal ustavo, s katero so ženske v Zimbabveju dobile popolnoma enake možnosti kot moški." Spomnila je tudi na Mugabejevo ženo Grace, ki je od njega mlajša kar 41 let in za katero se govori, da njene politične ambicije segajo vse do predsedniškega stolčka. "Če je morda imela ambicije, da postane močna, ugledna politična voditeljica, naj jih kar pokoplje in raje začne 'delati' otroke," je dejala.

Mugabejeva izjava postavlja njegovo petkovo izvolitev za predsednika Afriške unije v še bolj nenavadno luč. Mugabe, nekdanji junak osvobodilne vojne proti kolonizatorjem, med afriškimi kolegi namreč kljub vsemu uživa veliko spoštovanje, drugače pa je v ZDA in Evropski uniji, ki sta mu prepovedali vstop zaradi političnega nasilja in ustrahovanja. Očitajo mu, da zatira nasprotnike, s čimer je svoji stranki ZANU-PF zagotovil zmago na vseh volitvah v zadnjih več kot 30 letih.

Na položaju, ki je predvsem protokolarnega značaja, je nasledil mavretanskega predsednika Mohameda Abdela Aziza.