"Sem doktor Mohamed Mursi, predsednik Egipta. Nimate pravice, da sodite o predsedniških zadevah." Foto: EPA
Mursijev pristaš
V okolici kompleksa, kjer poteka sojenje, je nameščenih več sto policistov in oklepna vozila. Okrepljene policijske enote so tudi v drugih delih Kaira, kjer bi utegnili izbruhniti neredi in na tamkajšnjem letališču. Foto: Reuters
Mohamed Mursi
Mursi med enim izmed svojih zadnjih govorov na trgu Tahrir v Kairu. Ob prihodu na sodišče ga je pričakal napis 'Volja ljudstva je bila zlorabljena'. Foto: EPA
Predsednik Mursi prvič pred sodniki

Ob začetku obravnave na sedežu policijske akademije v predmestju Kaira so obtoženi vzklikali gesla proti sodišču in varnostnim silam v državi. Mursi pa je vztrajal, da je on legitimni predsednik Egipta, in zahteval, da se sodi voditeljem "vojaškega udara".

Po obravnavi so Mohameda Mursija z letalom odpeljali v Aleksandrijo, kjer bo v zloglasnem vojaškem zaporu Burdž Al Arab počakal na nadaljnje sojenje, ki se bo po odloku sodišča nadaljevalo 8. januarja prihodnje leto.

Sodnika zmotila njegova oblačila
V dvorani se je vnel tudi srdit spor med zagovorniki obtoženih in opazovalci v dvorani. Sodnik je sojenje že po okoli desetih minutah prekinil, pozneje pa ga preložil na začetek prihodnjega leta, natančneje na osmi januar. Sodnika, ki je že ob začetku obravnave pojasnil, da ne bo dopustil nobenih motenj, so zmotila tudi Mursijeva oblačila. Odredil je, da se mora preobleči in v sodni dvorani nositi belo zaporniško oblačilo, ki je namenjeno za tiste, ki so v preiskovalnem priporu.

Mursi je na sojenju vztrajal, da je on legitimni predsednik Egipta. "Jaz sem legitimni predsednik Egipta in prosim sodišče, da konča to farso," je po navedbah opazovalcev v sodni dvorani dejal Mursi. Njegovi soobtoženi iz vrst Muslimanske bratovščine so medtem vzklikali: "Dol z vojaško vlado!"

Proces proti Mursiju in še 14 visokim predstavnikom zdaj že prepovedane Muslimanske bratovščine se je v predmestju Kaira danes začel ob strogih varnostnih ukrepih. Nekdanji predsednik, ki ga je vojska s položaja odstavila julija, je obtožen hujskanja k nasilju, ki je vodilo v smrt protestnikov pred predsedniško palačo decembra lani, kjer so potekale demonstracije proti njegovi vladavini. Grozi mu dosmrtna ječa ali celo smrtna kazen.

Pred stavbo, kjer je potekalo sojenje, so se zbrali številni Mursijevi privrženci. Po navedbah varnostnih virov so jih že kmalu po začetku sojenja napadli mimoidoči.

Mursi s sodiščem ne bo sodeloval
V nasprotju z njegovim predhodnikom Hosnijem Mubarakom, ki se spopada s podobnimi obtožbami, sodni proces pa poteka na istem sodišču, Mursi ne bo sodeloval s sodiščem, je sporočila koalicija proti državnemu udaru. Odstavljeni predsednik namreč ne priznava legitimnosti sodišča. Dodali so, da bodo Mursijevi odvetniki pri sojenju sodelovali le kot opazovalci.

Kot poročajo tuji novinarji, so ljudje v državi zelo napeti in zaskrbljeni, saj ne vedo, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi. Zelo verjetno pa bo sojenje le še povečalo razlike med Egipčani in privedlo do novih nemirov.

Predsednik Mursi prvič pred sodniki