Muslimanski svet se ne umirja. Foto: Reuters
Muslimanski svet se ne umirja. Foto: Reuters
Policist
Zahodne države so iz nekaterih muslimanskih držav umaknile svoje osebje. Foto: Reuters

Zahodne diplomatske misije v muslimanskem svetu so poostrile varnost, nekatere pa so tudi zaprle vrata. Po tradiconalnih petkovih molitvah so namreč znova napovedane množične demonstracije.

Mnenje slovenskih karikaturistov:
Včasih karikatura pove več kot cela stran teksta

Napeto je bilo v Pešavarju na severozahodu Pakistana, saj so protestniki zažgali dve kinodvorani in se spopadli s policisti. V državi so petek razglasili za "dan ljubezni do preroka Mohameda", kritiki te poteze pa menijo, da želi nepriljubljena vlada s tem pihati na dušo islamističnim strankam. "Napad na svetega preroka je napad na vseh 1,5 milijarde muslimanov, tako da je to nekaj nezaslišanega," je dejal pakistanski premier Raja Pervez Ašraf.

Preventivni ukrepi
Policija v Pešavarju in prestolnici Islamabad je ceste, ki vodijo do diplomatskih predstavništev zahodnih držav, pisarn zahodnih humanitarnih organizacij in drugih poslopij, ki bi lahko bila tarča jeze, blokirala z velikimi transportnimi kontejnerji. V Islamabadu je policija poleg tega zaprla vse vpadnice v mesto. Varnostni ukrepi so poostreni tudi v drugih pakistanskih mestih, trgovine in podjetja so zaprti, po navadi polne ulice povsem zapuščene, javni promet stoji. V večjih mestih je tudi blokirana mobilna telefonija. V Peševarju so bili v spopadih ubiti štirje ljudje, med njimi uslužbenec lokalne televizije. V Karačiju je prišlo do streljanja med policisti in več tisoč protestniki, pri čemer naj bi bilo ubitih najmanj deset ljudi, več pa ranjenih.

ZDA skušajo izboljšati podobo
Oblasti so ljudi pozvale, naj ljubezen do islama izrazijo na mirnih protestih in se vzdržijo nasilja. Ameriški State Department je poleg tega namenil 70.000 dolarjev za objavo 30-sekundnega spota na več pakistanskih televizijah, ki kaže predsednika ZDA Baracka Obamo in državno sekretarko Hillary Clinton, kako obsojata film Nedolžnost muslimanov. Spot je sestavljen iz različnih posnetkov, ki so nastali ob javnih nastopih Obame in Clintonove v Washingtonu, na katerih sta obsojala vsebino filma in izpostavljala strpnost Američanov do vseh religij. Ker so njune izjave v angleščini, je spot opremljen s podnapisi v glavnem pakistanskem jeziku urdu.

Svet na nogah
Množične demonstracije po današnjih tradicionalnih muslimanskih molitvah so napovedane tudi v drugih državah, med drugim v Egiptu, Libanonu in Jemnu. ZDA in Avstralija so zaprle veleposlaništvi v Indoneziji in Afganistanu.

Na težave se pripravlja tudi Francija, ki je napovedala zaprtje veleposlaništev, konzulatov, kulturnih centrov in mednarodnih francoskih šol v okoli 20 muslimanskih državah. Odločitvi Francije je sledila še Nemčija, ki je v petek prav tako zaprla veleposlaništva v več državah.

Mohamed tudi na naslovnici nemške revije
V spor glede ameriškega protiislamskega filma in karikatur preroka Mohameda v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo se bo sicer s svojo karikaturo vmešala še nemška satirična revija Titanic.

Na naslovnici oktobrske izdaje, ki naj bi na police kioskov prišla 28. septembra, bodo objavili karikaturo Bettine Wulff, žene prejšnjega nemškega predsednika Christiana Wulffa, ki se objema z muslimanskim borcem s turbanom na glavi in bodalom za pasom. Zraven pa je še napis "Zahod je vstal: Bettina Wulff je posnela film o Mohamedu".

Kot je dejal urednik Titanica Leo Fischer, je "Mohamed zdaj na ustih vseh, zato so se odzvali tudi oni". Izrazil je tudi solidarnost s francoskim satiričnim tednikom, vendar pa v Titanicu ne bodo objavili njihovih karikatur.

V Nemčiji živi okoli štiri milijone muslimanov, nemške oblasti pa so vse bolj zaskrbljene zaradi naraščajočega ekstremizma med njimi. Ravno te dni so nameravali sprožiti tudi kampanjo ozaveščanja o ekstremizmu v islamu, a je notranje ministrstvo za zdaj to kampanjo zaradi zapleta s spornim filmom in karikaturami odpovedalo.