V izvirnem besedilu igralci niso nikjer omenjali preroka, glavni lik je bil 'George iz Egipta'. Versko konotacijo filmu so dodali ustvarjalci šele v poprodukciji. Foto: Youtube
V izvirnem besedilu igralci niso nikjer omenjali preroka, glavni lik je bil 'George iz Egipta'. Versko konotacijo filmu so dodali ustvarjalci šele v poprodukciji. Foto: Youtube

Cindy Lee Garcia producenta Nakoulo Basseleyja Nakoulo, 55-letnega egiptovskega Kopta, obtožuje, da jo je z ukano prelisičil in ji dal vlogo v "sovražnem" filmu, za katerega je verjela, da gre za pustolovski film o "Georgeu iz Egipta".
Garcieva bi od sodišča rada dosegla tudi, da naloži YouTubu umik 13-minutnega filma s spleta. A ji kalofornijsko sodišče ni ugodilo: "Prošnja za začasen umik filma je zavrnjena." Predvsem zato, ker režiserju filma njenega zastevka še niso vročili.

Načet ugled
Po besedah Garcieve scenarij, ki ga je dobila, nikjer ni omenjal preroka Mohameda ali religije nasploh. Igralka naj bi po objavi Nedolžnosti muslimanov na spletu prejela grožnje s smrtjo, sodelovanje pri omenjenem filmu pa naj bi ji tudi močno načelo ugled, trdi ona. V tožbi navaja prevaro, žaljenje časti in namerno povzročitev čustvenih stisk.

Odvetniki igralke, za katero sicer v spletni filmski bazi IMDB ne najdemo nobenega filma, menijo, da jo spremembe dialogov v postprodukciji prikažejo v lažni luči.

Množični in nasilni protesti
V ZDA posneti film je zaradi žaljive upodobitve preroka Mohameda zanetil hude proteste na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in tudi v Šrilanki in Sydneyju.
V Libiji so bili v napadu na ameriško veleposlaništvo ubiti štirje Američani, med njimi veleposlanik Chris Stephens, v Afganistanu pa je samomorilska napadalka ubila devet tujih uslužbencev mednarodnega letališča v Kabulu.

Bela hiša meni, da je bil napad na ameriški konzulat v Bengaziju očitno teroristični napad, saj imajo informacije o tem, da so bili vpleteni pripadniki teroristične mreže Al Kaida.