Romski otroci so zaradi šolske prakse na Češkem oropani možnosti za boljše življenje, opozarjajo v Evropskem centru za pravice Romov. Foto: EPA
Romski otroci so zaradi šolske prakse na Češkem oropani možnosti za boljše življenje, opozarjajo v Evropskem centru za pravice Romov. Foto: EPA

V omenjenem centru pravijo, da so češke oblasti po tem opozorilu iz Strasbourga spremenile imena šol - po novem se imenujejo praktične šole - razmere v njih pa so ostale enake. Razredi so natrpani z večinoma romskimi otroci, ki morajo obiskovati neustrezen šolski program, ki skorajda nimajo možnosti za nadaljnje izobraževanje in zaposlitev in katerih socialna osamitev se samo še poglablja. Nesorazmerno velik delež romskih otrok v teh šolah po mnenju centra kaže na diskriminacijo romske manjšine.

Nesorazmerna deleža romskih in neromskih otrok v šolah s prilagojenim programom
Direktor Evropskega centra za pravice Romov Robert Kushen pravi: "Ne potrebujemo pričevanja učiteljev ali zaposlenih v šolski administraciji, ki bi potrdila, da Rome res pošiljajo v šole za otroke s posebnimi potrebami. Številke govorijo same zase. Raziskava, ki je bila izvedena po opozorilu Evropskega sodišča, je pokazala, da šole s prilagojenim programom obiskuje približno 27 odstotkov romskih otrok in 2,2 odstotka neromskih otrok."

Evropsko sodišče za človekove pravice je novembra leta 2007 razsodilo, da je bilo 18 romskih otrok na Češkem diskriminiranih, ker so jih poslali v šole s prilagojenim programom.

Vendar pa Češka ni edina država, ki romske otroke pošilja v omenjene šole. Evropski center za pravice Romov je dobil še dva primera pred sodiščem v Strasbourgu, in sicer proti Hrvaški in Grčiji. Razmere so hude tudi na Slovaškem - po najnovejših raziskavah v tej državi šole za otroke s posebnimi potrebami obiskuje kar 60 odstotkov romskih otrok, še piše Deutsche Welle.