Prizor med pobijanjem morskih sesalcev na Ferskih otokih. Foto: Reuters
Prizor med pobijanjem morskih sesalcev na Ferskih otokih. Foto: Reuters

Jato delfinov so z ladjami usmerili v plitve vode največjega fjorda v Severnem Atlantskem oceanu oziroma na plažo Skalabotnur na otoku Eysturoy, kjer so jih lovci ubili z noži, poroča BBC.

Trupla sesalcev so nato zvlekli na obalo in jih razdelili lokalnemu prebivalstvu.

Posnetki prikazujejo delfine, ki se kobacajo v vodi, ki je postajala vse bolj rdeča zaradi njihove krvi, medtem ko je stotine ljudi s plaže opazovalo dogajanje.

Gre za tradicijo lova na morske sesalce (Grindadrap), ki ima na Ferskih otokih večstoletno zgodovino.

Regionalne oblasti pravijo, da vsako leto v povprečju ujamejo okoli 600 kitov, delfinov pa precej manj. Leta 2019 so jih ujeli le 10, leto kasneje pa 35.

Bjarni Mikkelsen, pomorski biolog s Ferskih otokov, je dejal, da je tokratni ulov delfinov največji v enem dnevu na tem avtonomnem danskem območju. Po njegovih besedah je bil prejšnji rekord 1200, in sicer leta 1940. Vrstijo se ulovi leta 1879 (900 delfinov), 1873 (854) in 1938 (854).

Podporniki takšnega lova pravijo, da gre za vzdržen način pridobivanja hrane in za pomemben del njihove kulturne identitete. Na drugi strani pa aktivisti za pravice živali opozarjajo, da je pokol krut in nepotreben.

A tokratni obseg pokola je šokiral tudi številne lokalne prebivalce, kritični pa so tudi nekateri, ki so v to prakso vpleteni.

Obseg pokola "velika napaka"

Vodja Združenja ferskih kitolovcev Olavur Sjurdarberg, ki v lovu sicer ni sodeloval, je za BBC priznal, da je bilo letošnje ubijanje čezmerno. Obseg pokola je označil za "veliko napako".
Sprva naj bi namreč mislili, da je v jati le okoli 200 delfinov, ko se je pobijanje začelo, pa so ugotovili njen pravi obseg.

Kljub šoku prebivalcev pa lovci niso prekršili zakona. Lov so namreč lokalne oblasti odobrile.

Tovrsten lov je na Ferskih otokih reguliran. Sesalci se ne lovijo v komercialne namene, lov pa je pogosto izveden na spontan način, ko nekdo opazi jato kitov ali delfinov. Lovci morajo imeti potrdilo o izurjenosti, če želijo sodelovati v pobijanju živali.

Zagovorniki lova pravijo, da je ubijanje kitov in delfinov, če je storjeno na pravi način, veliko boljše kot vzreja zaprtih krav in prašičev. Nasprotniki pobijanja morskih sesalcev pa opozarjajo, da je pobijanje delfinov in kitov le redko tako hitro, kot predstavlja regionalna vlada. Kritiki pravijo, da se takšen lov lahko sprevrže v dolgotrajne, pogosto neorganizirane pokole.