Pri urjenju filipinskih vojakov pomagajo tudi ameriški vojaški inštruktorji, še posebej po 11. septembru 2001. Foto: EPA
Pri urjenju filipinskih vojakov pomagajo tudi ameriški vojaški inštruktorji, še posebej po 11. septembru 2001. Foto: EPA

Med ubitimi na južnem otoku Sulu so tudi trije pomembni skrajneži, dva izmed njih pripadnika Džemaje Islamije, regionalne skrajne skupine, ki je bila odgovorna za teroristični napad na Baliju leta 2002, eden izmed ubitih pa je pripadnik filipinske skrajne skupine Abu Sajaf, ki jo povezujejo z Al Kaido.

Ubiti so bili še malezijski strokovnjak za izdelavo bomb in nekdanji singapurski vojaški častnik.

Odročni predeli južnih Filipinov, kjer živi pretežno muslimansko prebivalstvo, so v zadnjem desetletju postali zatočišče in oporišče islamskih skrajnežev iz vse regije, ki so se pridružili krajevnim upornikom v njihovem večdesetletnem boju proti osrednji oblasti večinsko krščanske države.

"Gre za veliko zadevo, saj govorimo o treh voditeljih," je dejal filipinski major Noel Cobbales in pojasnil, da bo to imelo velik udarec na sposobnost teroristov. Domačinom na otoku je sporočil, da je operacija usmerjena proti znanim članom terorističnih skupin Džemaja Islamija in Abu Sajaf, ki skušajo razširiti svojo navzočnost.