Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prebivalci potrebujejo najmanj 1500 stanovanjskih zabojnikov, doslej so jim jih zagotovili okoli 370.

V Siško-moslavški županiji so se tla tresla tudi preteklo noč, in sicer so po polnoči v bližini Petrinje zaznali močen sunek z magnitudo 3,9. Okoli 9.30 je sledil zmeren potres z magnitudo 3,1.

Medtem poteka popotresna sanacija v potresu prizadetega območja, kjer je v nedeljo tudi snežilo, kar povzroča dodatne preglavice lokalnemu prebivalstvu, posebej tistim, ki so izgubili vse svoje imetje. Prostovoljci obiskujejo oddaljene vasi in naselja, da bi prebivalcem prinesli najnujnejše potrebščine, kot so spalne vreče in odeje.

Pripravo hrane v javnih kuhinjah bo danes prevzelo državno podjetje Pleter, potem ko so v preteklih dneh za prehrano žrtev potresa skrbeli številni hrvaški gostinci in znanih kuharji, ki so se prvi organizirali za pripravo toplih obrokov. Številni prebivalci so zaradi potresa brez možnosti, da bi si sami pripravljali hrano.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vojska postavlja naselje zabojnikov

Hrvaški vojaki danes pripravljajo teren za postavitev naselja stanovanjskih zabojnikov v Petrinji. Nadaljevali so urejanje prometnic ter prevoz stanovanjskih zabojnikov in mobilnih hišk ter postavljanje zimskih šotorov. Poteka tudi strokovna ocena škode na številnih poškodovanih objektih. Do danes so škodo prijavili na skoraj 35.000 objektih.

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za veterane Tomo Medved je potrdil, da jim je uspelo zagotoviti 369 stanovanjskih zabojnikov in mobilnih hišk za prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo, ne želijo pa zapustiti svojih porušenih hiš in kmetij.

Medved, ki je tudi vodja štaba za odpravljanje posledic potresa, je še povedal, da bodo v naslednjih treh tednih zagotovili mobilne hiške za vse prebivalce, ki so zaprosili za takšno začasno namestitev. Številni so dobili kampprikolice, stanovanjske zabojnike in mobilne hiške tudi od zasebnikov z različnih koncev države. V vojašnici v Petrinji je še zmeraj nameščenih več kot 220 ljudi. Dodatne začasne namestitve pripravljajo tudi v hotelu Panonia v Sisku, ki ga nameravajo odpreti do konca tedna.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija na pomoč z mobilnimi hiškami

Tudi Slovenija je danes pomagala Hrvaški po potresu in poslala še štiri mobilne hiške, ki omogočajo bivalne razmere za najmanj štiri družine. To je tretji del pomoči, ki jo je Slovenija na zaprosilo Hrvaške doslej namenila blažitvi posledic potresa.

Vodja sektorja za operativo uprave za zaščito in reševanje Branko Sojer je dejal, da bodo z danes odpremljenimi hiškami zagotovili bivalne razmere za najmanj štiri družine. V prejšnjih dveh konvojih je Slovenija zagotovila bivalne zabojnike in šotore ter že takoj po nesreči pomagala prizadetim prebivalcem.

Hrvaški epidemiologi so danes ocenili, da so epidemiološke razmere v Siško-moslavški županiji dobre glede na katastrofalni potres, med katerim so prestrašeni ljudje v paniki pozabili na protikoronske ukrepe. V preteklih 24 urah so na območju županije potrdili pet novih okužb.

V županiji poteka pospešeno cepljenje ljudi proti covidu-19. Doslej so cepili nekaj manj kot 3000 ljudi, kar je približno deset odstotkov vseh cepljenih v državi. Na Hrvaškem v torek pričakujejo prvih 3600 odmerkov cepiva ameriškega proizvajalca Moderna, ki ga bodo po napovedih oblasti v celoti poslali v Siško-moslavško županijo.

Zveza prijateljev mladine in Televizija Slovenija zbirata sredstva za Petrinjo

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so dodali možnost doniranja sredstev, in sicer prek telefonske številke, ki jo uporabljamo v sodelovanju ZPMS in Televizije Slovenija.

Kako darovati?

Prek SMS-a:
Prek SMS-sporočila na 1919 s ključno besedo DARILO (darovali boste 1 evro) ali DARILO5 (darovali boste 5 evrov),

prek telefonske številke - 090 93 30 82 (darovali boste 1,25 evra).

Sredstva se lahko nakažejo na trasakcijski račun, odprt pri Delavski hranilnici, d. d.
Številka računa: SI56 6100 0000 3512 232
Naslov: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, Ljubljana
Sklic: 00 07-245101
Koda namena: CHAR
Namen nakazila: ZA PETRINJO