Slabi dve tretjini revnih otrok živita na podeželju. Foto: EPA
Slabi dve tretjini revnih otrok živita na podeželju. Foto: EPA

Raziskava Sklada Združenih narodov za otroke Unicef je pokazala, da na Hrvaškem vsak peti otrok (ali 60.000) živi pod pragom revščine.

V raziskavi o socialnem položaju otrok na Hrvaškem je sodelovalo 1.139 staršev predšolskih otrok in centri za socialno delo. Raziskovalci so uporabili tudi podatke hrvaškega statističnega urada o porabi gospodinjstev in prihodkih prebivalcev, rezultati so skrb vzbujajoči.

Raziskava je namreč pokazala, da dobra petina otrok na Hrvaškem, mlajših od šest let, živi pod mejo revščine, približno tretjina revnih otrok pa živi v neustreznih in vlažnih stanovanjskih prostorih. Vsak četrti reven otrok živi v gospodinjstvu, v katerem ni zaposlen nihče izmed staršev. Slabi dve tretjini revnih otrok živita na podeželju, med njimi jih skoraj polovica nima niti svoje postelje.

Posledice krize
70 odstotkov družin, ki imajo predšolske otroke in pravico do socialne pomoči, je povedalo, da nimajo dovolj denarja za hrano. Hrvaški predsednik Ivo Josipović je izrazil zaskrbljenost nad tem, da ima večletna gospodarska kriza na Hrvaškem dramatične posledice na življenje otrok. Ocenil je, da Hrvaška letno izgublja približno 0,3 odstotka BDP-ja zaradi nezadostnega vključevanja ranljivih skupin otrok v predšolske programe in zaostajanja otrok v njihovem razvoju.

Slogan "otroci so naše največje bogastvo" očitno na Hrvaškem ne velja več.
Vanja Vardjan, Radio Slovenija