Tropska nevihta Lee je kopno ZDA odsegla manj kot teden dni po smrtonosnem orkanu Irene. Foto: Reuters
Tropska nevihta Lee je kopno ZDA odsegla manj kot teden dni po smrtonosnem orkanu Irene. Foto: Reuters

V poplavah in zemeljskih plazovih, ki so posledica tajfuna, pa je bilo ranjenih 98 ljudi.

Zaradi tajfuna so na zahodu države in v osrednji Japonski v soboto pozno popoldne evakuirali 460.000 ljudi. Po napovedih vremenoslovcev se Talas danes počasi pomika proti severu dežele vzhajajočega sonca in Japonskemu morju.
Talas je že 12. tajfun v tej sezoni, ki je dosegel Japonsko.
Spomin na Katrino
Medtem pa je ameriško zvezno državo Louisiano dosegla tropska nevihta Lee in v New Orleansu vzbudila slabe spomine na Katrino. Nevihta je kopno dosegla 80 kilometrov jugozahodno od Lafayetta z vetrovi hitrosti okoli 75 kilometri na uro, poroča BBC.

Oblasti opozarjajo pred močnim deževjem in poplavami. V New Orleansu bodo tako na hudi preizkušnji poplavni obrambni mehanizmi, ki so jih po uničujoči Katrini leta 2005 popravili. Tako Louisiani kot tudi v sosednjem Misisipiju so že razglasili izredne razmere.

Lee je dosegel ZDA manj kot teden dni po tem, ko je orkan Irene zahteval več kot 40 življenj na vzhodu države, od Severne Karoline do Maina, več milijonov ljudi pa je ostalo brez elektrike.

Po Leeju pa morda Američanom grozi še Katia, ki je za zdaj še vedno nad Atlantikom. Atlantska sezona orkanov navadno prinese okoli ducat večjih neviht, a Katia je že 11. po vrsti, sezona orkanov pa je šele na polovici.