Protestom so se pridružili Albanci iz Albanije in Makedonije. Foto: EPA
Protestom so se pridružili Albanci iz Albanije in Makedonije. Foto: EPA
Policisti v bojni opremi. Foto: EPA
Blokada kosovskih prehodov

Policija je proti protestnikom uporabila solzivec in gumijevke, demonstranti pa so na policiste metali kamenje. Policija je morala blizu kraja Podujevo okoli šest kilometrov od prehoda Merdare zapreti cesto, da bi okoli 3.000 protestnikom preprečila, da bi prišli na mejni prehod.

Kosovsko proalbansko nacionalistično gibanje Samoopredelitev je napovedalo, da bo postavilo zapore na prehodih Merdare in Bela Zemlja ter tako preprečilo uvoz srbskega blaga, ker vlada v Prištini ni uresničila sklepov parlamenta o uvedbi političnih, gospodarskih in trgovinskih ukrepov proti Srbiji na podlagi recipročnosti.
Tak sklep je decembra lani sprejel kosovski parlament na predlog tega opozicijskega gibanja.

Vodja gibanja Albin Kurti je na današnjih protestih novinarjem dejal, da je Srbija sovražnik Kosova. "Slogan naših protestov je: Srbija ne bo prišla skozi," je dodal.

Več ranjenih
V spopadih je bilo ranjenih več ljudi, med njimi osem policistov. Ranjenih je bilo tudi več demonstrantov, a njihovo število ni znano. Policija je ob tem prijela več ljudi, med njimi tudi vodjo Samoopredelitve Kurtija. Kljub spopadom in opozorilom policije se protestniki še naprej zbirajo, policija pa je preprečila pot tudi več avtobusom protestnikov, ki so želeli na mejni prehod Merdare. Protestom naj bi se pridružili tudi Albanci iz Albanije in Makedonije.

Na prehodu Bela Zemlja, kjer je Samoopredelitev prav tako napovedala zaporo, so razmere medtem bolj umirjene. Policija je skupino protestnikov ustavila nekaj sto metrov pred prehodom, pri tem pa ni bilo nemirov. Vodje Samoopredelitve menijo, da so današnji protesti uspeli, saj je gibanje doseglo svoj cilj, ker tovornjaki s srbskim blagom niso mogli prečkati meje.

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je zahteval sprostitev vseh cest na Kosovu. Tamkajšnja policija pa je sporočila, da so njeni ukrepi v skladu s kosovsko ustavo. Oblasti v Prištini so že pred današnjim shodom poudarile, da zapore ne bodo dovolile, ker je nezakonita in v nasprotju z ustavo, ter da bodo pri tem uporabile vsa zakonita sredstva.

Blokada kosovskih prehodov