V ospredju jordanski vojak, za njim pa sirski begunci, ki čakajo na vstop v Jordanijo v bližini mesta Ruvajšed, vzhodno od glavnega mesta Aman. Foto: Reuters
V ospredju jordanski vojak, za njim pa sirski begunci, ki čakajo na vstop v Jordanijo v bližini mesta Ruvajšed, vzhodno od glavnega mesta Aman. Foto: Reuters
Jordanija
Sirski begunci v zbirnem centru na jordanski meji točijo vodo. Foto: Reuters

Jordanija, v kateri je že približno 630.000 sirskih beguncev, je na začetku leta poostrila varnostne kontrole na mejnih prehodih Hadalar in Rokbane, zaradi česar se je na meji nabralo več deset tisoč beguncev.

Jordanija želi preprečiti vstop islamistov
Po besedah vodje jordanske mejne straže generala Sabera Al Mahajra je v zadnjih 24 urah na Rokbane prispelo skoraj 5.500 beguncev, porast števila pa je pripisal najnovejšemu nasilju na območju Alepa v zadnjih dneh. Jordanija vztraja, da mora strogo preverjati prebežnike, da bi zagotovila, da gre res za begunce in da med njimi morebiti niso islamski skrajneži. Po ocenah Mahajre je okoli 2.000 Sircev, ki so trenutno utaborjeni na meji z Jordanijo, osumljenih sodelovanja s skrajno Islamsko državo. Mahajra je dodal, da so nekaterim že zasegli orožje.

Od 45 mejnih prehodov odprtih le pet
Po izbruhu sirske državljanske vojne leta 2011 je Jordanija 45 mejnih prehodov s Sirijo sprva pustila odprtih. A po množičnem prihodu beguncev je trenutno odprtih le pet prehodov, od tega trije samo za ranjence.

V Alepu orožje potihnilo
Potem ko je bil dosežen dogovor o premirju, je orožje v Alepu potihnilo. V mestu, kjer so v zadnjih tednih potekali siloviti boji med uporniki in režimskimi silami, do zdaj niso zaznali kršitve prekinitve ognja. Sirska vojska je v sredo sporočila, da bo spoštovala prekinitev ognja. Drugje po Siriji pa orožje še ni povsem potihnilo. Tako je bilo v dvojnem bombnem napadu na trg v kraju Muharam al Favkani v provinci Homs po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih najmanj deset civilistov, ranjenih pa je bilo še 40 ljudi.