Se bo trpljenje prebivalcev razdeljenega Alepa vendarle končalo? Prebivalci alepskega okrožja Baden, ki ga nadzirajo uporniki, si ogledujejo posledice zračnega napada sirskih vladnih sil. Foto: EPA
Se bo trpljenje prebivalcev razdeljenega Alepa vendarle končalo? Prebivalci alepskega okrožja Baden, ki ga nadzirajo uporniki, si ogledujejo posledice zračnega napada sirskih vladnih sil. Foto: EPA
Frank Walter Steinmeier in Jean Marc Ayrault
Nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier in njegov francoski kolega Jean Marc Ayrault sta na pogovorih v Berlinu s Staffanom De Misturo in sirsko opozicijo opozorila, da je Alep ključen. "Če v nekaj urah ne bo dosežena prekinitev ognja v Alepu, bo vse propadlo," je dejal Ayrault. Steinmeier je pristavil, da brez prekinitve ognja ne bo mirovnih pogajanj. Foto: EPA
Ameriški in ruski zunanji minister John Kerry in Sergej Lavrov si prizadevata, da bi v Siriji zavladal mir. Foto: Reuters
Krvava državljanska vojna v Siriji traja že več kot pet let. Terjala je več kot 270.000 žrtev, približno polovica nekoč 22-milijonske Sirije pa je razseljena. Foto: Reuters
Orožje v sirskem Alepu ne potihne

Kot so zapisali v sporočilu iz Bele hiše, je ključno, da Rusija k spoštovanju premirja "prisili" sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko bodo ZDA "poskrbele" za upornike. "Naš cilj je premirje, ki bo veljalo po vsej Siriji," so še zapisali v izjavi.

Premirje je začelo veljati v torek ob 23.01 po srednjeevropskem času, dokončno pa naj bi se uveljavilo v nekaj dneh, saj morajo biti poveljniki na bojišču o njem obveščeni. ZDA se vseskozi usklajujejo z Rusijo glede nadzorovanja prekinitve ognja in pozivajo vse strani, naj se držijo dogovora. Sirska vojska je že sporočila, da bo spoštovala premirje, in sicer bo z njene strani začelo veljati v četrtek ob eni uri zjutraj.

De Mistura: Alternativa dogovoru je katastrofična
Medtem je posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura po pogovorih z zunanjima ministroma Nemčije in Francije Frank-Walterjem Steinmeierjem in Jean-Marcom Ayraultom v Berlinu opozoril, da bi bile posledice katastrofalne, če se boji v sirskem Alepu ne bodo končali. "Alternativa je resnično precej katastrofična, ker bi se lahko 400.000 ljudi premaknilo proti turški meji," je opozoril de Mistura. Pogovori v Berlinu, na katerih je sodeloval tudi vodja sirske opozicije Riad Hidžab, so potekali v okviru diplomatskih prizadevanj za rešitev krhke prekinitve ognja v Siriji pred propadom. De Mistura je poudaril, da je nov krog mirovnih pogajanj v Ženevi odvisen od prekinitve ognja. "Alep je preizkus," je dejal.

V zadnjih 10 dneh v Alepu ubitih 250 ljudi
Hudi spopadi v okolici največjega sirskega mesta Alepa so v zadnjih dneh resno ogrozili delno premirje, ki je bilo na pobudo ZDA in Rusije sklenjeno konec februarja in je vzbudilo upanje za konec več kot petletne sirske državljanske vojne. V zadnjih desetih dneh je bilo v Alepu ubitih več kot 250 ljudi. Al Džazira poroča, da je bilo med žrtvami tudi 31 žensk in 18 otrok. V torek so rakete upornikov na območju v Alepu, ki jih nadzirajo vladne sile, ubile 19 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Predtem so državni mediji poročali, da je bila zadeta bolnišnica, kar je zahtevalo tri žrtve, 17 pa je bilo ranjenih. Prejšnji teden pa je v letalskem napadu na bolnišnico, ki jo imajo v rokah uporniki, umrlo 55 ljudi. ZDA za ta napad krivijo vladne sile.

Kerry opozoril predsednika Asada
Ameriški zunanji minister John Kerry je v torek pred potjo nazaj v ZDA opozoril sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da bo nosil posledice, če se bodo kršitve premirja nadaljevale. "Če Asadove sile ne bodo upoštevale tega, bodo sledile posledice. Ena takih je lahko popolno uničenje premirja, temu pa sledi vojna. Prepričan sem, da tudi Rusija tega ne želi," je povedal ameriški zunanji minister in dodal: "Če Asad misli, da bo kar izločil del države, imam zanj novico, da se vojna tako ne konča. To je nemogoče. S tako strategijo mu ne bo uspelo. Ne more kar izločiti Alepa in se pretvarjati, da se tam nič ne dogaja in da je območje varno, medtem ko so številne reči v tej vojni nerešene. Dokler so tam Asadove sile, se opozicija ne bo nehala bojevati."

Rok za začetek politične tranzicije avgust
Kerry je še ponovil, da je avgust rok za začetek politične tranzicije v Siriji. Predtem je britanski zunanji minister Philip Hammond dejal, da bi Rusija lahko skušala narediti minidržavo za predsednika Asada na severozahodu države, kjer je tudi Alep, kar pa je Moskva odločno zanikala. Lavrov je dodal, da je cilj pogajalcev Rusije, ZDA in ZN-a, da se razširi ta režim miru, ki bi bil v "idealu za nedoločen čas". Opozoril je, da naj tako imenovane zmerne uporniške skupine zapustijo območja v Alepu, kjer so džihadistični skrajneži terorističnih skupin, kakršna je sirska veja Al Kaide Fronta Al Nusra. Džihadisti niso vključeni v dogovor o prenehanju sovražnosti, vladne sile pa ves čas zatrjujejo, da napadajo le njihove cilje.

Resolucija ZN-a za zaščito zdravstvenih delavcev
Medtem je Varnostni svet Združenih narodov z resolucijo zahteval, naj države zaščitijo zdravstvene delavce in bolnišnice na vojnih območjih, saj tovrstni napadi zadnje čase vse bolj naraščajo. Resolucija od držav zahteva, da omogočijo humanitarni dostop, vzpostavijo pravni okvir za zaščito zdravstvenih delavcev in objektov, ustrezno urijo svoje oborožene sile in preganjajo krivce.

Ban Ki Mun: Asad ovira dostop humanitarne pomoči
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je povedal, da je zanikanje dostopa do osnovnih zdravstvenih storitev resna kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Še posebej je po njegovih besedah sramotno takrat, ko so ti napadi namerni. V Siriji je bilo od začetka državljanske vojne leta 2011 kar 360 napadov na zdravstvene delavce v 250 objektih, pri čemer jih je umrlo skupaj 730. Generalni sekretar je Asadov režim obtožil, da izvaja nasilje z birokracijo, ker ovira humanitarni in zdravstveni dostop.

Napadi se vrstijo tudi v Južnem Sudanu, Iraku, Afganistanu in Jemnu, kjer je bilo lani 59 napadov na 34 bolnišnic.

Orožje v sirskem Alepu ne potihne