Svoje delo so za dve minuti prekinili tudi številni reševalci, ki v Christchurchu še vedno iščejo morebitne žrtve potresa. Foto: EPA
Svoje delo so za dve minuti prekinili tudi številni reševalci, ki v Christchurchu še vedno iščejo morebitne žrtve potresa. Foto: EPA

Na stopnicah parlamenta v prestolnici Wellington je obstalo na stotine ljudi, zastave na javnih zgradbah po vsej državi visijo na pol droga, oglasili so se zvonovi na vseh cerkvah v državi, reševalci pa so za dve minuti odložili svoje orodje. Celotna država se je poklonila žrtvam potresa.

Novozelandski premier John Key, ki je otroštvo preživel prav v Christchurchu, je pred eno izmed delno porušenih cerkva, kjer naj bi bilo pod ruševinami še vedno pokopanih več kot 20 ljudi, vodil žalno slovesnost. "Zelo žalostno je, to je bil potres, ki je vzel življenja skoraj 200 ljudi, in to je težko ubesediti," je po slovesnosti povedal Key in dodal še: "To je zelo težek trenutek za vse nas, a moramo iz njega potegniti novo moč."

Žalna slovesnost je potekala tudi v Aucklandu, kjer se je pred katedralo zbralo na stotine ljudi.

Že 154 žrtev, oblasti se bojijo, da jih bo še več
Potres, ki je ob 12. uri in 51 minut pred tednom dni z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici prizadel Christchurch na Južnem otoku, je po zadnjih podatkih zahteval 154 življenj, več kot 50 ljudi pa še pogrešajo. Reševalci sicer še vedno pregledujejo ruševine, toda od prejšnje srede niso našli preživelih, zato se oblasti bojijo, da bi se lahko število smrtnih žrtev potresa povzpelo tudi čez 200.

Tokratni potres v drugem največjem novozelandskem mestu je bil drugi najhujši v zgodovini Nove Zelandije, najhujši je državo prizadel leta 1931, ko je stresel Severni otok, v potresu pa je umrlo 246 ljudi.