Podobe Ramadija zadnjih treh dni so grozljive. Foto: Reuters
Podobe Ramadija zadnjih treh dni so grozljive. Foto: Reuters
Ramadi
Iz Ramadija že bežijo številni ljudje, ki se bojijo nasilja Islamske države. Foto: Reuters

Ramadi, ki je od iraške prestolnice Bagdad oddaljen 112 kilometrov, je v roke Islamske države po treh dneh spopadov dokončno padel v nedeljo, ko je padla še zadnja utrdba vladnih sil. Pripadniki IS-ja so v mestu na zahodu Iraka izvedli serijo napadov z avtomobili bombami, vojska in policija pa sta se umaknili. To je največji poraz iraških vladnih sil, odkar so konec lanskega leta začele ofenzivo na džihadiste z zahoda Iraka, ter velik udarec za iraškega premierja Haiderja al Abadija.

V spopadih je umrlo najmanj 500 ljudi, zaradi nasilja pa je mesto, ki je prestolnica pretežno sunitske pokrajine Anbar na zahodu Iraka, že zapustilo na tisoče ljudi. Kot je za BBC povedal neimenovani predstavnik iraške vojske, se je večina sil umaknila iz mesta, saj niso imeli dovolj streliva in se niso mogli zoperstaviti silnemu napadu Islamske države.

Sporen vpoklic šiitskih milic
Zdaj je vlada na pomoč svojim silam poslala tudi šiitske milice. Kot je poročala AFP, je do zavzetja Ramadija prišlo tudi zato, ker iraški premier al Abadi skupaj z Američani ni želel uporabiti šiitskih milic, ki jih podpira Iran, a si tega ne morejo privoščiti. To je poudaril tudi eden izmed voditeljev krovne "organizacije" šiitskih borcev, Hadi al Ameri, ki je dodal, da bi morali sunitski voditelji v Anbarju ponujeno pomoč šiitov sprejeti že prej.

Šiitske milice so bistveno pripomogle že meseca aprila, ko so iraške sile izpod nadzora Islamske države osvobodile mesto Tikrit. Takrat je vpoklic šiitskih milic sprožil zaskrbljenost pri ZDA in drugih zaveznikih, saj so se širila poročila o njihovem nasilju in zlorabi človekovih pravic.

Kot poročajo tuji mediji, je v bližini Ramadija, predvsem v mestih Faludža in Habanija, že več šiitskih enot, ki se pripravljajo na spopade z džihadisti Islamske države. Predstavnik iraške vlade Muhanad Hajmor pa je povedal, da se boji za Ramadi še niso končali, saj se vladne sile v posameznih žepih po njegovih besedah še upirajo džihadistom, okrepitve pa prihajajo.

Kerry: Razmere se bodo še obrnile
Zaskrbljenost zaradi dogodkov v Ramadiju so izrazili tudi v Pentagonu, zunanji minister John Kerry pa je dejal, da se lahko razmere še obrnejo. "Prepričan sem, da bodo sile, ki so zdaj napotene v Ramadi, v naslednjih dneh in tednih znova prevzele nadzor nad mestom," je dejal ob obisku Južne Koreje.

Kot že rečeno, je zavzetje Ramadija ena pomembnejših zmag Islamske države, ki je lani v bliskoviti vojni zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku. Iraške sile so nato s pomočjo zahodnih zaveznikov, zlasti ameriških letal, pa tudi iranskih borcev in poveljnikov, sprožile protiofenzivo, ki pa je bila precej počasna in izčrpavajoča.

IS zavzel Ramadi
IS zavzel Ramadi