V DUP-u kljub zmagi nimajo dosti razlogov za nasmeške, saj imajo le tri tedne časa za rešitev spora s Sinn Feinom. Foto: Reuters
V DUP-u kljub zmagi nimajo dosti razlogov za nasmeške, saj imajo le tri tedne časa za rešitev spora s Sinn Feinom. Foto: Reuters
Člani stranke Sinn Fein.
Sinn Fein: Po odstopu prejšnjega voditelja McGuinessa je nova voditeljica stranke Michelle O'Neill, ki je pred težko nalogo iskanja skupnega jezika z DUP-om. Foto: Reuters
Rezultati volitev na Severnem Irskem

Na petkovih volitvah je protestantska Demokratska unionistična stranka (DUP) dobila 28 sedežev, enega manj pa drugouvrščena katoliška Sinn Fein, s katerim je DUP do volitev skupaj vladala v tej britanski deželi. Na tretjem mestu je Socialdemokratska laburistična stranka (SDLP) z 12 sedeži, za njo pa Ulstrski unionisti (UUP) z 10 sedeži in Zavezniška stranka Severne Irske (APNI) z osmimi. Unionistične stranke so prvič po ustanovitvi Severne Irske leta 1921 izgubile večino v skupščini. Volilna udeležba je bila s 64,8 odstotka najvišja po letu 1998.

Na prejšnjih skupščinskih volitvah maja lani je DUP, ki se zavzema za unijo z Veliko Britanijo, dobila 38 sedežev v skupščini, 28 pa Sinn Fein, ki se zavzema za združitev z Irsko.

Predčasne volitve zaradi politične krize
Predčasne volitve so razpisali, potem ko je severnoirska vlada razpadla zaradi nesoglasij glede brexita in obtožb o korupciji. Večmesečne napetosti so se razplamtele januarja, ko je odstopil vodja Sinn Feina in namestnik premierke Severne Irske Martin McGuinness, ker "ni več zmogel sodelovati" s premierko Arlene Foster iz vrst DUP-a, ki jo preiskujejo glede financiranja sistema obnovljivih virov, zaradi česar Sinn Fein tudi zahteva njen odstop.

Po odstopu McGuinnessa je vlada samodejno razpadla. Velikonočni mirovni sporazum iz leta 1998 namreč določa, da si oblast v deželi delijo protestantske in katoliške stranke ter da vlado vodita premier in njegov namestnik, ki predstavljata obe strani.

Zgodovinska nasprotja med strankama
Med DUP-om in Sinn Feinom obstajajo tudi globoko zakoreninjena zgodovinska nasprotja, na nasprotnih bregovih pa sta tudi glede brexita. DUP podpira odhod Velike Britanije iz Evropske unije, Sinn Fein pa je proti izstopu. Na referendumu o brexitu junija lani je sicer kar 55 odstotkov volivcev na Severnem Irskem podprlo obstanek države v EU.

Če ne bo dogovora, upravljanje prevzame London
Tudi po volitvah bo težko rešiti politično krizo, saj Sinn Fein ne želi Fosterjeve za premierko. Stranke imajo tri tedne časa za dogovor, v nasprotnem primeru bo upravljanje Severne Irske znova prevzel London.

Rezultati volitev na Severnem Irskem