Severni Kavkaz je eno izmed najnevarnejših območij na svetu za novinarje. Foto: EPA
Severni Kavkaz je eno izmed najnevarnejših območij na svetu za novinarje. Foto: EPA

Predsednik severnokavkaške ruske republike Arsen Kanokov je umor povezal z delom Gekijeva, napad nanj pa bi lahko služil tudi kot opozorilo drugim novinarjem, ki poročajo o boju proti kriminalcem. Preiskava se giblje v smeri odgovornosti krajevnih tolp.

Gekijev je bil televizijski voditelj na državni krajevni televiziji. Ko se je v pokrajinski prestolnici Nalčik vračal z dela, sta k njemu pristopila dva moška. Povprašala sta ga po identiteti in poklicu ter ga nato ustrelila v glavo.

Na nemirnem Severnem Kavkazu novinarji pogosto prejemajo grožnje in številni postanejo žrtev oblasti, katere predstavniki so pogosto povezani z mafijskimi skupinami.

Kritični ruski novinarji so pogosto tarča napadov in najbolj znan je primer raziskovalne novinarke Ane Politkovske, ki je poročala o kršitvah človekovih pravic v Čečeniji in so jo ubili leta 2006 pred njenim stanovanjem v Moskvi.

Gekijev po pričevanju njegovih kolegov ni spadal v to skupino, saj ni pripravljal kritičnih prispevkov in je večinoma povzemal uradna sporočila pristojnih organov.

Iz televizijske postaje so sporočili, da je nekaj njihovih novinarjev prejelo grožnje od islamistov, ob tem pa dodali, da Gekijev ni poročal o boju proti islamskim upornikom.