Obtoženci bodo zaradi varnosti pričali kar iz zapora. Foto: Reuters
Obtoženci bodo zaradi varnosti pričali kar iz zapora. Foto: Reuters

Na zatožno klop bo sedlo skupno 46 obtožencev, tretjino so jih že zaslišali kar po videokonferenci iz mestnega zapora Rebibbia. Za to so se odločili iz varnostnih razlogov.

Sodni proces je posledica obsežnih preiskav proti več deset mestnim politikom, mafijskim šefom in podjetnikom, ki so od lanskega decembra potekale v Rimu. Pokazale so ne le, da je mafija že leta dejavna tudi v Rimu, temveč tudi, da na neki način celo sovlada večnemu mestu.


Obtoženi so domnevno vpleteni v prirejanje razpisov in druge sheme delovanja, katerih namen je bilo "črpanje" denarja, namenjenega javnim storitvam - od pobiranja smeti do sprejemanja beguncev. Njihove dejavnosti pa naj ne bi bile povezane z delovanjem mafije, kot je značilno v južni Italiji.

Glavni obtoženec Enooki
Glavni obtoženec v primeru je nekdanji neofašistični terorist Massimo Carminati. Leta 1981 je v streljanju s policijo izgubil oko, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Enooki. Prav z njegovo aretacijo decembra lani je postalo jasno, koliko so kriminalne skupine infiltrirane v mestnih oblasteh. Med drugim prisluhi, ki so prišli v javnost, vključujejo besede Carminatijeve desne roke, da je pobiranje denarja, namenjenega prebežnikom, bolj dobičkonosno kot trgovanje z mamili.

Škandal je močno okrnil ugled italijanske prestolnice in imel politične posledice. Posredno naj bi vodil celo v nedavno razpustitev mestnega sveta, ki je s položaja odnesla župana. Ta sicer ni bil osebno vpleten v preiskave, je pa njihov predmet več članov njegove mestne vlade. Očitali so mu tudi preveč mlačno ukrepanje za povrnitev ugleda mesta.

Sojenje naj bi bilo končano do prihodnjega poletja.