Elarabi je spoštovan egiptovski diplomat. Foto: EPA
Elarabi je spoštovan egiptovski diplomat. Foto: EPA

Za mesto generalnega sekretarja Arabske lige, ki združuje 22 arabskih držav, se je poleg Elarabija, ki so ga predlagali šele tik pred zdajci, potegoval tudi katarski diplomat, a se je iz boja pozneje umaknil in tako odprl pot za izvolitev Elarabija. Egipt, kjer je tudi sedež Arabske lige, tradicionalno kandidira svojega kandidata za položaj generalnega sekretarja in tako simbolično ohranja položaj vodilne arabske države.

76-letni Elarabi je bil v 90. letih egiptovski predstavnik pri Združenih narodih, med letoma 2001 in 2006 pa je bil sodnik na Meddržavnem sodišču v Haagu. Bil je tudi pravni svetovalec med izraelsko-egiptovskimi mirovnimi pogajanji v Camp Davidu, je strokovnjak za arbitraže in je bil kritičen do poskusa zatrtja protirežimskih protestov v Egiptu v začetku leta. Med arabskimi državami uživa velik ugled.

74-letni Musa, ki je že zasedal položaj zunanjega ministra in je Arabsko ligo vodil celo desetletje, je odstopil, da se bo lahko pripravil na predsedniške volitve, ki bodo oktobra ali novembra letos. Egipt se po množičnih protestih in odstopu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka pripravlja na novo politično obdobje.