Priročnik prepoveduje zlorabo ali telesno kazen zapornikov v Guantanamu. Foto: EPA
Priročnik prepoveduje zlorabo ali telesno kazen zapornikov v Guantanamu. Foto: EPA
Zapor v Guantanamu
Ameriška vojska se že vse od odprtja zapora otepa obtožb o kršenju človekovih pravic. Foto: EPA

238-stranski priročnik daje natančna navodila paznikom o tem, kako naj ravnajo z osumljenci in vodijo zapor. Dokument prepoveduje zlorabo ali telesno kazen, a v njem piše, da naj bi novi osumljenci prva dva tedna preživeli v samici, da bi tako "povečali in izrabili disorientacijo in zmešnjavo, ki jo čutijo številni novi osumljenci med zasliševanjem".

Del priročnika govori o tem, da nekateri osumljenci ne bi smeli sprejemati obiskovalcev iz Mednarodnega odbora rdečega križa (MORK), kar je ameriška vojska zanikala. Vodila natančno razlagajo, kako je treba preiskati celice osumljencev in z razpršilcem obvladati nemirne osumljence. Pravilnemu načinu prevoza novih osumljencev od letala do zapora so namenjene štiri strani.

Pravila so se od leta 2003 "močno razvila"
Vojska je sporočila, da se zdi objavljeni priročnik pravi, a je zastarel in ga ne bi smeli objaviti. Predstavnik vojske je sporočil, da priročnik sicer ni tajni dokument, da pa je bil namenjen le za uradno uporabo, in dodal, da so se pravila "močno razvila" od leta 2003.

Priročnik je prejšnji teden objavila spletna stran Wikileaks.org, ki ljudi po svetu poziva, naj anonimno objavljajo državne dokumente, ki dokazujejo vladno korupcijo in nepravičnost.

V zaporu, ki so ga odprli leta 2002, je še vedno okoli 340 osumljencev, osumljenih terorizma ali vezi z Al Kaido in/ali talibani.

T. V.