Kadr bo moral počakati na okrevanje svojega odvetnika. Foto: EPA
Kadr bo moral počakati na okrevanje svojega odvetnika. Foto: EPA

Kanadskega državljana Omarja Kadra so prijeli med spopadom s pripadniki Al Kaide v Afganistanu leta 2002, ko mu je bilo le 15 let in je tako prvi človek, ki mu po drugi svetovni vojni pred vojaškim sodiščem sodijo za zločin, ki ga je zagrešil kot mladoletnik. Obtožen je uboja ameriškega vojaka z granato in nastavljanja obcestnih bomb.

"Lažna zgodba ga je zlomila"
Kadr je preiskovalcem povedal, da je terorist al Kaide, in podrobno opisal, kako je sprožil granato, toda njegov odvetnik, vojaški poveljnik Jon Jackson, pravi, da so bile to besede prestrašenega in ranljivega otroka, od katerega so preiskovalci lažno priznanje izsilili z izmišljeno zgodbo o mladem fantu, ki so ga v zaporu množično posilili in ga ubili.

Po besedah Jacksona v uvodni predstavitvi obrambe se je Kadr po tej zgodbi zlomil in preiskovalcem povedal, kar so ti hoteli slišati. Toda prvi dan pričanja se je končal dramatično, saj se je Jackson zgrudil takoj za tem, ko je zaprosil za kratek odmor. Njegova slabost naj bi bila povezana z operacijo na žolčniku. Ker je Jackson edini odvetnik Kadra, so sojenje prekinili, dokler si ne opomore.

Tožilec Jeff Groharing je dejal, da je v Torontu rojeni Kadr odraščal v družini islamskih skrajnežev, ki so počitnice preživljali z Osamo bin Ladnom, svojega otroka pa so naučili uporabe bomb in orožja ter ga spodbujali k ubijanju Američanov.