Kupec bi ob nakupu ampule prejel tudi laboratorijski izvid. Foto: Reuters
Kupec bi ob nakupu ampule prejel tudi laboratorijski izvid. Foto: Reuters
Ronald Reagan je bil predsednik ZDA med letoma 1981 in 1989. Foto: Wikipedia

"Reaganova fundacija je sprožila pravne postopke proti prodajalcu in dražitelju," je sporočila predstavnica fundacije Melissa Giller.

Podpredsednik fundacije John Heubusch je prav tako ostro obsodil prodajo ampule, ki naj bi po navedbah dražbene hiše PFC Auctions z britanskih Kanalskih otokov izvirala iz poskusa atentata na Reagana leta 1981. "Če je zgodba dejansko resnična, gre za strahopetno dejanje in uporabili bomo vsa pravna sredstva, da bi prodajo ali nakup ampule preprečili," je povedal Heubusch.

Spletna stran PFC Auctions predmet opisuje kot "stekleno ampulo, v kateri so shranili vzorec krvi predsednika Ronalda Reagana po poskusu atentata leta 1981". Do torka zvečer je bila najvišja ponudba za ampulo 14.463 dolarjev, ponudbe pa bodo sprejemali do četrtka. Ampula je opremljena z Reaganovo bolnišnično kodo in imenom kirurga univerzitetne bolnišnice George Washington. Kupec bo skupaj z ampulo prejel še laboratorijski izvid.

Raje proda kot podari
Ampula je del družinske dediščine laboratorijske uslužbenke iz Marylanda, ki je delal krvno analizo. Uslužbenka je prosila, ali lahko obdrži ampulo in izvid. "Vse od takrat je bilo oboje pri nas v družini," je zapisano v izjavi lastnice, objavljeni na spletni strani dražbene hiše. Imetnica je sprva povprašala predsedniško knjižnico Ronalda Reagana, ki pa ampule niso hoteli, da pa bi jo morda želela njegova družina.

Lastnica, nekdanja vojakinja, se je namesto tega odločila, da se obrne na dražbeno hišo. "Bila sem velika oboževalka Reaganove gospodarske politike in se mi je zdelo, da bi predsednik sam raje videl, da ampulo prodam, kot pa, da jo podarim," je še zapisala.