Kim Džong Ilov najstarejši sin Kim Džong Nam. Foto:
Kim Džong Ilov najstarejši sin Kim Džong Nam. Foto:

"Osebno nasprotujem dednemu prenosu na tretjo generacijo družine. Vendar menim, da za to obstajajo določeni notranji razlogi. Če obstajajo notranji razlogi, mislim, da jih moramo spoštovati," je dodal Kim Džong Nam, ki živi v Macau na Kitajskem.

Vidno pešajoči severnokorejski voditelj Kim Džong Il, ki je tudi sam nasledil svojega očeta Kim Il Sunga po njegovi smrti leta 1994, je pred kratkim svojega najmlajšega sina imenoval za naslednika. Kim Džong Un, ki je star okoli 27 let, je bil povišan v generala s štirimi zvezdicami in imenovan na visoka položaja v vladajoči partiji.

Kim Džong Nam je razkril tudi nekaj podrobnosti dogajanja okrog nasledstva. "Mislim, da je samoumevno, da je bil moj oče tisti, ki je sprejel odločitev. Sam nisem imel nikakršnega interesa, povsem vseeno mi je."

Izrazil je upanje, da se bo njegov mlajši brat potrudil po svojih najboljših močeh, da bo izboljšal življenje Severnih Korejcev. "Kar se mene tiče, sem med bivanjem v tujini kadar koli pripravljen pomagati bratu," je dodal.