Poročilo ugotavlja, da je naraslo nasilje proti šiitskim muslimanom v Pakistanu, nesunitskim muslimanom v Savdski Arabiji in Bahrajnu ter aretacije in zlorabe sunitskih muslimanov v Iranu. Foto: EPA
Poročilo ugotavlja, da je naraslo nasilje proti šiitskim muslimanom v Pakistanu, nesunitskim muslimanom v Savdski Arabiji in Bahrajnu ter aretacije in zlorabe sunitskih muslimanov v Iranu. Foto: EPA

V dokumentu o verskih svoboščinah je zapisano, da je bilo v letu 2012 opazno naraščanje diskriminacije do muslimanov v Evropi in Aziji, protijudovska čustva pa so se posebej okrepila v Venezueli, Egiptu in Iranu.

Ameriški državni sekretar John Kerry je kot odziv na poročilo imenoval novega posebnega odposlanca za antisemitizem, ki je postal Ira Foreman. Foreman je lani v času predsedniške kampanje vodil prizadevanja Baracka Obame za prepričevanje judovskih volivcev v ZDA.

Kerry je namreč priznal, da tudi ZDA niso popolne glede verskih pravic in svoboščin, ki jih je označil za univerzalno vrednoto, zato je pozval vse države po svetu, naj jih spoštujejo in ščitijo.

Od Belgije do Mjanmara
Antisemitizem opazno narašča v medijih v Egiptu in Venezueli, kjer so se vrstili napadi proti opozicijskemu predsedniškemu kandidatu judovskega rodu Henriqueju Caprilesu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad še vedno zanika holokavst, še posebej v Evropi in Aziji pa naraščajo retorika in akcije proti muslimanom, piše v poročilu. Za primer so navedli Belgijo, ki je prepovedala zakrivanje obraza muslimanskih deklet v osnovnih šolah. Ostrih kritik je bil deležen Mjanmar, in to na dan, ko je Obama v Beli hiši sprejemal predsednika Theina Seina.

Gradnja mošeje v Ljubljani
Poročilo Sloveniji namenja slabi dve tipkani strani in ugotavlja, da v državi ni verske diskriminacije, ta je prepovedana z ustavo in zakoni. Poročilo omenja tudi, da je bilo do konca lanskega leta vrnjenega 99,6 odstotka judovskega premoženja, zaplenjenega med drugo svetovno vojno in po njej. Tudi Katoliška cerkev je do konca lanskega leta dobila nazaj 99 odstotkov zaplenjenega po vojni.

State Department ob tem navaja, da se bo letos v Ljubljani začela gradnja mošeje, sicer pa ugotavlja, da je v Sloveniji registriranih 44 verskih skupnosti. Nazadnje se je lani registrirala verska skupnost boga Mitre, ki ima 20 članov.