Meta se je znašel sredi korupcijskega škandala. Foto: Reuters
Meta se je znašel sredi korupcijskega škandala. Foto: Reuters

Največja albanska televizija Top Channel je objavila posnetek, na katerem namestnik premierja ter minister za gospodarstvo, energijo in trgovino Ilir Meta ministra za energijo Dritana Priftija prosi, naj nekemu podjetju brez javnega razpisa dodeli dovoljenje za izgradnjo hidroelektrarne. Slišati je tudi, kako doda, da lastnik podjetja v zameno ponuja sedemodstotno provizijo oziroma 700.000 evrov.

Desetminutni posnetek je nastal marca lani, ko je bil Meta še zunanji minister, posnel pa naj bi ga Prifti, ki ga je Meta zamenjal na ministrskem mestu. V vladi in kabinetu premierja Salija Berishe se na posnetek še niso odzvali.

Meta je posnetek označil za "izmišljotino" in "grdo politično in moralno metanje peska v oči", na vprašanje, ali bo odstopil, pa je odvrnil, da so njegova dejanja "kristalno jasna". Prifti, ki ni pojasnil, zakaj je snemal pogovor z voditeljem svoje stranke, je dejal, da je "jasen posnetek, ne Ilir Meta".

Opozicijski socialisti so Meti in drugim članom njegove stranke Socialističnega gibanja za integracijo, ki je del vladajoče koalicije, že pred tem očitali korupcijo. Stranka Socialističnega gibanja za integracijo je ključna za stabilno prihodnost vlade države, ki si želi vstopiti v EU. Bruselj, ki je lani zavrnil prošnjo Albanije za status kandidatke in Tirani naložil, naj se znebi korupcije, je pozval k preiskavi obtožb zoper Meto.