Predsednik Hadi je izkoristil množične proteste sunitov v Sani pred hišo, v kateri je bil v hišnem priporu, in pobegnil izpod nadzora šiitskih Hutijev. Foto: Reuters
Predsednik Hadi je izkoristil množične proteste sunitov v Sani pred hišo, v kateri je bil v hišnem priporu, in pobegnil izpod nadzora šiitskih Hutijev. Foto: Reuters
Protesti v Sani
Med petkovimi protesti v osrednjem jemenskem mestu Ib so Hutiji odprli ogenj in pri tem ubili enega protestnika, več pa jih ranili. Jemen je, kot kaže, vse bližje spopadu po verski ločnici suniti - šiiti. Foto: Reuters

Milica Hutijev že pol leta nadzoruje glavno mesto Sano, v zadnjih tednih pa so zasedli vse preostale vladne ustanove v mestu, razpustili parlament in predsednika Hadija zaprli v hišni pripor.

Prevaral stražarje in pobegnil v Aden
Po navedbah političnega vodstva Hutijev je Hadi pretental stražarje pred svojo rezidenco in se jim izmuznil. Neimenovani lokalni uradnik iz Adna je dpa povedal, da je Hadi trenutno v tej pokrajini na jugu države. 69-letnik, ki sicer izvira z juga Jemna, je položaj zasedel leta 2012.

Vse globlja razklanost države
Prejšnji mesec so Hutiji zasedli predsedniško palačo ter Hadija in druge visoke funkcionarje spravili v hišni pripor. 6. februarja so nato razpustili parlament in prevzeli oblast v državi, kar so rivalske politične skupine označile za udar. Poleg tega so izbruhnili protesti pretežno sunitskega prebivalstva države.

V strateško pomembnem pristaniškem mestu Aden so nasprotno Hadijevi privrženci prevzeli popoln nadzor, s čimer je Jemen dejansko razdeljen na dva dela: severni pod nadzorom šiitske milice Hutijev in južni, ki se zbira okoli predsednika Hadija. Hkrati se povečuje tudi ozemlje jemenske Al Kaide, katere glavna oporišča so na redko poseljenem jugozahodu države.

V ozadju nekdanji predsednik in Iran
Jemen, ki je vse bolj propadla država, je v hudi politični krizi že vse od leta 2011, ko je arabska pomlad prinesla politično vrenje tudi v to državo na skrajnem jugu Arabskega polotoka. Množični protesti so po 32 letih vladanja prisilili Alija Abdulaha Saleha k predaji oblasti in begu v tujino. Ravno Saleh naj bi bil glavni politični podpornik šiitske revolucije v Jemnu, medtem ko Iran dobavlja finančno in vojaško pomoč za milico, ki predstavlja interese slabih 40 odstotkov prebivalstva.