Jašarević je 50 minut streljal na ameriško veleposlaništvo. Foto: EPA
Jašarević je 50 minut streljal na ameriško veleposlaništvo. Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da je 24-letni srbski državljan kriv organiziranja in storitve terorističnega dejanja. Emrah Fojnica in Munib Ahmetpašić, ki sta bila obtožena pomoči Jašareviću, sta bila zaradi pomanjkanja dokazov izpuščena na prostost.

"Nikoli pred tem v zgodovini ni bila Bosna priča taki obliki terorizma," je v obrazložitvi dolgoletne zaporne kazni dejal predsedujoči sodnik Branko Perić. V BiH-u je maksimalna zagrožena kazen za teroristična dejanja 20 let zapora.

Jašarević se je 28. oktobra lani kar 50 minut sprehajal v okolici ameriškega veleposlaništva, proti kateremu je v tem času iz avtomatske puške izstrelil 105 nabojev.

Med streljanjem je huje ranil policista, nato ga je zadel strel ostrostrelca, čemur je sledila aretacija.

Sodišče je ugotovilo, da je Jašarević napad načrtoval v vasi Gornja Maoča, ki je znana po prisotnosti pripadnikov skrajne islamske ločine vahabitov. Pridobil si je večje količine orožja, streliva in vojaško opremo.

Pred napadom je pripravil videoposnetek, v katerem je napovedal napad na ameriško veleposlaništvo, ker so Američani "sprožili boj proti islamu in muslimanom po vsem svetu".

"Če ne bi bilo Gornje Maoče, ne bi bilo Jašarevića," je dejal sodnik Perić in tako opozoril na naraščajoči problem terorizma v državi, kamor so med vojno v 90. letih prejšnjega stoletja prišli mnogi borci iz islamskih dežel, da bi se bojevali na strani bošnjaških sil.