Svet
Saipem 7000
Ogromna ladja za vrtanje Saipem 7000 italijanskega giganta ENI. Na tokratni misiji ob obali Cipra sicer uporabljajo ladjo tipa Saipem 12000. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan
Turški predsednik Erdogan se je z ostrimi besedami odzval na opozorila Cipra, Evropske unije in Grčije. Foto: Reuters
Nikozija
Ciprske in grške zastave plapolajo ob nedavni ponovni izvolitvi Anastasiadesa na predsedniški položaj. Foto: Reuters
Turška vojska
Turška vojska ob obalah Cipra večkrat izvaja vojaške vaje. Turčija je edina država, ki priznava suverenost Severnega Cipra. Foto: EPA

Dodaj v

Napetosti med Turčijo, Ciprom in EU-jem zaradi iskanja plina ob ciprski obali

Turčija zaustavlja ladjo italijanskega giganta Eni
13. februar 2018 ob 18:30,
zadnji poseg: 13. februar 2018 ob 18:44
Nikozija,Ankara,Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Turške vojaške ladje italijanski ladji za vrtanje energetskega giganta Eni že več dni onemogočajo dostop do južne obale Cipra. V spor se je vpletla tudi Evropska unija, ki Turčijo poziva k spoštovanju ozemeljske suverenosti Cipra.

Turške vojaške ladje so v petek Enijevo ladjo zaustavile na poti iz območja jugozahodno od Cipra proti jugovzhodnem pristanišču Larnaka, saj na območju južne obale Cipra potekajo turške vojaške vaje, je sporočil tiskovni predstavnik Enija.

Ladja ostaja zasidrana okoli 50 kilometrov od svojega cilja, je sporočil predstavnik ciprske vlade Nicos Christodoulides in dodal, da je Turčija na območju prav tako onemogočila plutje trgovskim ladjam, poroča Deutsche Welle.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je v nedeljo ocenil, da Turčija s svojimi dejanji krši mednarodno pravo in napovedal sprejetje vseh potrebnih ukrepov. Z dogajanjem je seznanjena tudi italijanska vlada, ki je v ponedeljek sporočila, da spremlja situacijo in bo sprejela vse razpoložljive diplomatske ukrepe za rešitev tega vprašanja, piše bruseljski spletni bilten EUobserver.

V ponedeljek se je v dogajanje vmešala tudi Evropska unija, ki je Turčijo pozvala, naj se izogne grožnjam in "dejanjem, ki bi načela dobre sosedske odnose". Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da se je o zadevi pogovarjal z Anastasiadesom in Turčijo pozval, naj se zaveže k mirni rešitvi spora.

Erdogan ostro proti iskanju plina
Danes se je odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki pa je s svojimi besedami položaj le še zaostril. "V tem trenutku naše vojne ladje, zračne sile in druge varnostne enote zelo natančno spremljajo razvoj dogodkov v regiji s pooblastilom, da po potrebi sprožijo operacijo," je dejal na srečanju svoje stranke AKP v Ankari.

Erdogan je Eni posvaril, naj preneha z raziskovanjem morskega dna na spornem območju in naj ne prestopi meje zaradi "napačnih računic". Turčija ne bo dovolila "oportunističnih poskusov" iskanja plina v vodah Cipra in ob obali Egejskega morja, je še nadaljeval in tuja podjetja opozoril, naj ne zaupajo oblastem ciprskih Grkov in se ne pustijo zaplesti v dejanja, "ki presegajo njihova pooblastila in oblast".

Turške vojaške vaje bodo na območju potekale do 22. februarja, poroča DPA.

Trčenje čolnov grške in turške obalne straže
Oglasilo se je tudi grško zunanje ministrstvo in obsodilo turško "odkrito kršenje pravic ciprske suverenosti" ter kršenje mednarodnega prava. Medtem sta se državi zapletli v nov incident, saj je plovilo turške obalne straže v ponedeljek zvečer na jugovzhodu Egejskega morja, v bližini spornega otoka Imia ali po turško Kardak, trčilo v patruljni čoln grške obalne straže, ki ga je financirala EU.

V trčenju je bilo grško plovilo poškodovano, nihče od 27 članov posadke pa ni bil poškodovan, so poročali grški mediji, tiskovni predsednik grške vlade pa je dogodek potrdil, a ni podal drugih informacij.

Severni Ciper priznava le Turčija
Ciper je vse od leta 1974 razdeljen na večinsko grški južni del in večinsko turški severni del. Južni del s prestolnico Nikozijo je mednarodno priznan in je od leta 2004 del EU-ja, medtem ko severni del še vedno zaseda turška vojska, ki ima tam 35.000 vojakov. Turčija je edina država, ki severni Ciper priznava kot samostojno državo.

Območje, kjer so turške oblasti zaustavile ladjo, je del t. i. izključne gospodarske cone Cipra, v kateri ima Ciper po pravilih Združenih narodov posebne pravice do izvajanja gospodarskih dejavnosti. Turčija te cone ne priznava in nasprotuje vrtanju za iskanje plina, saj trdi, da je v nasprotju s pravico turških Ciprčanov do naravnih dobrin otoka.

Napetosti ob obali Cipra že dalj časa
Julija lani je začel Eni skupaj s francosko multinacionalko Total vrtati in iskati domnevno bogate zaloge zemeljskega plina v omenjeni izključni gospodarski coni, kar je razjezilo Ankaro, ki vztraja, da Nikozija nima pravice enostransko izkoriščati tamkajšnjih naravnih virov. Novembra je nato Turčija tja napotila svojo vojaško ladjo. Eni je prejšnji teden sporočil, da je letošnje raziskovanje obrodilo prve sadove, saj naj bi naleteli na obetajoče nahajališče plina.


J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 13.02.2018 ob 18:51
V spor se je vpletla tudi Evropska unija, ki Turčijo poziva k spoštovanju ozemeljske suverenosti Cipra.

Sultan ne upošteva nikogar. To je dokazal že z invazijo na Sirijo.

Kako delujejo turški muslimani pa smo videli že od osmanskega imperija dalje.
d(-_-)b
# 13.02.2018 ob 18:46
EU še enkrat več dokazuje, da je brez jajc ...
Sorrento
# 13.02.2018 ob 20:03
Turčijo bi bilo treba izključiti iz NATA, uvesti popolno trgovinsko blokado in prepoved turističnih potovanj tja za EU državljane.
somebody_87
# 13.02.2018 ob 19:15
Turkofobija se vedno bolj krepi v Bolgariji in Grčiji. Bolgarske tajne službe so že dobile inforamcije o izrabljanju turške manjšine v Bolgariji za turške imprijalistične tenzije.

Že skoz govorim, da je rusko-turško t.i prijateljstvo katastrofa za Balkan.
cairns
# 13.02.2018 ob 18:57
Turški predsednik Erdogan se je z ostrimi besedami odzval na opozorila Cipra, Evropske unije in Grčije

Turki so še v NATO paktu ?
el CARTEL
# 13.02.2018 ob 19:36
turčiji je potrebno malce prirezati krila.
mislijo, da so velesila - napadajo suverene države in kršijo mednarodno pravo, diktator erdogan doma dela čistke.

bolje sedaj preventivno,
kot pa kasneje, ko jih bomo morali v celoti zbombardirati.
Skippy
# 13.02.2018 ob 19:53
Kaj sploh ima Turčija za delati na JUŽNI strani Cipra?
pepar
# 13.02.2018 ob 19:45
Če imaš v rokah dobre karte pač igraš po svoje,še blefirat ti ni potrebno.
Erdogan jih ima in drži za jajca ne samo evropo še donalda malo čoha po njih.
Je pa samo malo bolj glasen,pokvarjeni so itak vsi politiki brez izjeme,naj bodo eni mali diktatorčki ali veliki diktatorji.
veza
# 13.02.2018 ob 20:36
Sorrento
# 13.02.2018 ob 20:03

Upam, da ne ukinejo Turških telenovel, vsak večer imam nekaj ur miru, ker je moja prisesana na TV.
slovannn
# 13.02.2018 ob 19:53
Turki so v ofenzivi na vseh poljih, obnašjo se kot da je vse njihovo, v vse sosede se vtikajo. Upam, da se še spominjate prve in druge svetovne vojne, potrebno je sultana prizemljiti dokler ni prepozno.
Gastrbajtr
# 13.02.2018 ob 19:53
Komaj čakam, da se oglasi Juncker-brez-hrbtenice.
Nikolaj
# 13.02.2018 ob 20:23
In papež je sprejel sultana Erdogana.
Napaka.
Bivši uporabnik
# 13.02.2018 ob 20:59
Pa zakaj se toliko razburjate zaradi Turčije, če se svetilnik demokracije in moralno-etična verikala vesolja nič ne razburja.....
veza
# 13.02.2018 ob 20:32
Zakaj pa je Ciper bil sprejet v EU, če nima še urejenih meja?
somebody_87
# 13.02.2018 ob 20:05
Sicer pa vrašajte Armence malo o Turkih. Zelo težko je živeti v bližini Turčije, to lahko potrdijo vse sosednje države Turčije. Rusija me pa vedno, vedno bolj preseneča v negativnem smislu.

Že leta 1922 je bila Rusija na strani Turčije. Malo kdo ve, da je Rusija soodgovorna za genocid na Grki. Armence je pa že dostikrat pustila na cedilu, od Armenskega genocida do spopoadov z Azerbajđanom zaradi Nagorno Karabraha, kjer je orožje prodajala Azerbajdzanu.

Še Armenci so dojeli da je Rusija ni zanesljiv zaveznik. Samo še Srbija sanja o neki pravoslavni bratski navezi, v resnico jo bo pa samo porinila v ogenj in pustila za ostane samo pepel in dim. Kot 1999.
FolkloraS
# 13.02.2018 ob 22:59
Pa imamo dvojna merila EU, takoj pomagat Cipru proti Turčiji, Sloveniji pa nočejo! Sramota. Ven iz EU in NATA!
PomisliSe1x
# 13.02.2018 ob 21:09
Turki so samozavestni, oni bi vladali tako Evropi kot Aziji

ce jih nihce ni voljan ustaviti, pac bodo...
ak
# 14.02.2018 ob 02:24
@DrKult ni potrebno biti žaljiv, če sem zadel bistvo problema EU. Problem je, da EU noben več resno ne jemlje, ker je enostavno preveč v primežu toge birokracije, da bi bila lahko odločna v svojih stališčih. Izogibanje konfliktom oziroma bežanje pred njimi še ne pomeni njihovega reševanja, Erdogan pa je več kot enkrat pokazal, da mu je bolj mar za imidž kot za denar, tako da stroški zanj očitno niso problem, za EU pa je rekel, da je upehana in niti približno ne več tako močna, kot je bila v desetletjih po 2. svetovni vojni. Glede Francije pa... ne manjka ji dovolj, da sama pade v kaos, sicer pa jo že običajna stavka kamijonarjev lahko spravi na kolena. Glede EU imam načeloma dobro mnenje in imamo vsi veliko koristi od nje, zato bi mi bilo kar žal, če je nebi več bilo. V tem svetu pač velja pravilo, da na dolgi rok ne preživi ne najmočnejši, ne najpametnejši, ne najbogatejši, ne najspretnejši, ne najnaprednejši (itn.) temveč tisti, ki se najbolje prilagodi dani situaciji. EU je veliko od zgoraj naštetega, le v prilagodljivosti nekoliko šepa.
DXM
# 14.02.2018 ob 01:33
Britanci so rak Evrope, to je vedel že Napoleon. Od takrat ko so Britanci prepustili severni Ciper Turkom je šlo v tej regiji vse navzdol, še celo več. Ciper je shizofreno vstopil v EU kot celota, torej Severni Ciperčani so v EU in upanja za njih dejansko ni. Hkrati pa so Turki v NATO, in še pred kratkim so podpirali teroriste po Siriji, kupovali nafto od njih, grozili da nam spustijo par milijonov migrantov čez mejo ter okupirali drugo suvereno državo. Nimam besed. Zgodovinsko za zadnjih 500 let je večji prijatelj Evrope Iran kot Turčija. Pa vsi vemo kdo je nasral odnose z Iranom - Britanci, Rusi in Amerilčani. Ponosni Perzijci so moja izbira vedno pred Turki. The end.
ak
# 13.02.2018 ob 21:28
Hm, če se Turki odločijo napast EU, pridejo do Bruslja v cca 5 dneh... V tem času bo EU verjetno uspel na Ankaro še pravočasno vložiti protestno noto, ZDA pa bodo rekle, naj EU in Turčija sami rešita ta "dvostranski spor", Erdogan bo reku pa "Ok, bom počakal do dokončnega izstopa Britanije iz EU, pa ne bo več problema". In bomo spet vsi srečni v novem Otomanskem cesarstvu, Britanci pa bodo svojo zvezdico dodali zastavi ZDA, Putin pa bo videl, da je dobro, se udobno zleknil v svoj stol in razmišljal o zasluženem penzionu. ... Hm... :(
Zjesenic
# 13.02.2018 ob 20:44
Erdogana bi morali naučiti kozjih molitvic preden bo prepoznoć
samo.hladnik
# 13.02.2018 ob 20:24
Pa zakaj se tega malopridnega in agresorskega Erdogana toliko tolerira?

Da EU zlepa ne naredi nič, deloma žal še razumem. Ampak zakaj ga Trump v svojem (sicer ponavadi ostrem in postavljaškem) slogu ne postavi na svoje mesto?

Zakaj ZDA ne grejo s Turčijo v politično, ekonomsko in nenazadnje (če je potrebno) tudi vojaško konfrontacijo?
moj komentar
# 13.02.2018 ob 20:15
Pa dejte se že enkrat med seboj potolčt.
Kaj samo jamrate?
DrKult
# 13.02.2018 ob 21:45
ak "Hm, če se Turki odločijo napast EU, pridejo do Bruslja v cca 5 dneh... V tem času bo EU verjetno uspel na Ankaro še pravočasno vložiti protestno noto."

In potem si se zbudil, s prstom v r***, 2 metra od postelje. Vojne koštajo. Turčija, ne glede na vse, je revna država. EU je Turčiji daleč največja trgovinska partnerica. Poleg tega jih Francozi narežejo sami. Je pa enim vsakodnevni hobi neprenehno šimfat EU brez vsakršnega razloga.
PomisliSe1x
# 13.02.2018 ob 21:11
Nikolaj
In papež je sprejel sultana Erdogana.
Napaka.


od kdaj se ti pa zdi, da je papez na strani Evropejcev (in kristjanov)?
STANE
# 13.02.2018 ob 20:41
veza
saj je lahko...matr so" fejst " ko madona he,he....
genniuuss
# 13.02.2018 ob 20:31
če mene vprašate,
sj vem da me ne,
je za eu dobro da je Turčija tam kjer je,
in da so taki kot so,
a ste vidl kako je hitro konec kolon če balkan,
pa še 30km cono delajo na svojem jugu,
pa bomo imel mir s te strani.
moj komentar
# 13.02.2018 ob 22:35
EU je ameriški predpražnik in nič drugega.
vojnaslo91
# 13.02.2018 ob 21:15
Problem EU ni v tem, da Turčije ni sposobna zaustaviti.... ampak ... zakaj bi Turčijo hotela zaustaviti.
J@st
# 13.02.2018 ob 21:08
Zjesenic
# 13.02.2018 ob 20:44
Prijavi neprimerno vsebino
Erdogana bi morali naučiti kozjih molitvic preden bo prepoznoć
-----------------------
Vedno en in isti stavek od različnih uporabnikov ... Za Asada, za Erdogana, za rusov, srbov...Me lahko razsvetlite kaj to pomeni.
J@st
# 13.02.2018 ob 21:05
somebody_87
# 13.02.2018 ob 20:05
Prijavi neprimerno vsebino
Sicer pa vrašajte Armence malo o Turkih.
----------------------
Sem enkrat zabredla na armenski forum.....Sem vprašala, veš.

Raje vprašaj armence o kurdih, kaj so počeli armencem, pobijali, preganjali in zasegali njihovo premoženje. Tega niso počeli turki, ampak kurdi.
Tako pišejo. Oni že vejo , a ne?
DrMinistr
# 13.02.2018 ob 20:56
Turčijo bi bilo treba izključiti iz NATA

Zakaj že? Saj to dela NATO že cel čas obstoja (kršenje suverenosti držav).
Bojo pa, če bo že šlo tako daleč, Turki prej šli sami iz nata, kot jih bo kdo vrgel. Ker dokler imajo Ameri tam lahko baze, bojo gledali stran, mižali, pa še vrečko si bojo dali na glavo, da ja ne bi kaj videli.

p.s. pa da ne bi kdo narobe razumel, nikakor ne zagovarjam sultana. Samo taka je pač realno situacija, to dela zato, ker lahko.
interista93
# 13.02.2018 ob 21:31
Folk ki zagovarja ruse pa turke je nor.....sej vem, zda tudi niso svetniki ampak vsi so pa v isti kategorija od katerih bi eu morala imeti neko distanco....
TyTo
# 13.02.2018 ob 20:04
Turško zunanjo in tudi notranjo politiko, nikakor ne podpiram, že zaradi zgodovinskih dejstev! Toda všeč mi je da malo mešajo "štrene" Evropski Uniji, ker si ta to zasluži, zaradi svoje napačne politike proti Rusiji, ki je zgodovinsko in kulturno gledano dosti bližje Evropi kot Turčija!
moj komentar
# 13.02.2018 ob 19:03
Turki so še v NATO paktu ?

Še vedno so v NATO peklu.
Joze Koder
# 13.02.2018 ob 20:53
Tu bi Slovenija zopet lahko zasijala na mednarodnem parketu in skupaj s Palestino priznala še Severni Ciper kot suvereno državo.

Biti ob boku Turčije ni kar tako, če se udinjamo nekaterim velesilam zunaj EU zakaj se ne bi še regionalni velesili Turčiji. Mogoče pa se odpre kak obrat BEKO v Sloveniji.
Skippy
# 13.02.2018 ob 19:52
@d(-_-)b
kaj pa naj stori EU brez vojske? Saj ne moremo ničesar poslati tja.

Turčija in Rusija sta že zadnjih nekaj let največja svetovna destabilizatorja.
SrMaček
# 13.02.2018 ob 19:26
Pa sej mi je jasno raketiranje minisov na moje gornje mnenje.

A vseeno si zamislite obrnjeno situacijo, da se Turki z multinacionalkami dogovoriko o črpanju nafte ob ciprški obali in o posledičnem posredovanju grške mornarice...

Če bi v tem primeru dal prav Grkom, pa bi zaslužil kak plusek...najbrž.

Pristransko vrednotenje mnenja, pač.
SrMaček
# 13.02.2018 ob 19:03
Neprijetno mi je to napisat, a žal imajo Turki tokrat prav.

Brez njih ne bo vrtanja...je multinacionalkam in grško-ciprskim oportunostom, to tako težko sprejet?
Kazalo