Romano Prodi se je na čelu italijanske vlade obdržal 20 mesecev. Foto: EPA
Romano Prodi se je na čelu italijanske vlade obdržal 20 mesecev. Foto: EPA
Napolitano začenja posvete

Italijanski senat je premierju Romanu Prodiju po pričakovanju izglasoval nezaupnico, potem ko je vladno koalicijo zapustila manjša krščanska stranka Udeur. Za nezaupnico je glasovalo 161 senatorjev, medtem ko jih je 156 podprlo Prodija, ki bi za svoj obstoj potreboval 160 glasov.

Prodi je takoj po izglasovanju nezaupnice Napolitanu ponudil svoj odstop, zdaj pa je na predsedniku, da se odloči med predčasnimi volitvami in sestavo začasne vlade, ki bi državo vodila do sprejetja reforme volilnega sistema. Reforma je nujno potrebna, saj dozdajšnja zakonodaja daje prevelik vpliv majhnim strankam, ki v krhkih koalicijah predstavljajo nenehno politično nestabilnost.

Napolitana čakajo pogovori
Napolitano se bo na pogovorih srečal s predsednikom senata Francom Marinijem in predsednikom poslanske zbornice Faustom Bertinotijem, čakajo pa ga, predvidoma v ponedeljek in torek, tudi srečanja s predstavniki štirih največjih desnosredinskih strank. Razpis predčasnih volitev je želja predvsem desnosredinske koalicije pod vodstvom nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki se mu je v italijanski povojni zgodovini uspelo najdlje obdržati na čelu vlade.

G. V./. K. T.

Napolitano začenja posvete